Kezdőlap
Vissza
17xx
geoRAM
SummaTech

fizetett hirdetés

 

GeoRAM

Elsőként a Berkley Softworks készítette ezt a 512 kB kapacitású memóriabővítőt a GEOS sikerén felbuzdulva, kifejezetten a C64-hez. Kicsit később a REX Datentechnik is piacra dobta Németországban a saját kompatibilis verzióját, mely jóval sikkesebb (és vélhetően alacsonyabb áramfelvételű) az elődjénél. Újabb evolúciós lépcsőfok ebben a családban az Amerikában kifejlesztett BBGRam, mely egy elemet tartalmaz abból a célból, hogy a memóriabővítő a gép kikapcsolt állapotában is megőrizze az adatokat.

A készülék programozása

White Flame (alias David Holz) ismertetője alapján:

A geoRAM egy ú.n. bankokra osztott memóriabővítő rendszer. A $dffe és $dfff regiszterek határozzák meg, a geoRAM memóriájának mely része látszódjon a $de00-$deff tartományban.

A $dfff címen elérhető regiszter választja ki, melyik 16 kB-os blokkra hivatkozunk, majd a $dffe regiszter választja ki a 256 byte-os lapot az adott blokkban. Mivel egy 16 kB-os blokkban csak 64 256 byte-os lap található, a $dffe regiszter értéke 0-tól 63-ig terjedhet. Az elérhető 16 kB-os blokkok száma függ a GeoRAM/BBGRam bővítő méretétől:

512k      = 0- 31, $00-$1f
1024k    = 0- 63, $00-$3f
2048k    = 0-127, $00-$7f

A két regiszter csak írható. Az olvasási kísérletek véletlenszerű értékeket adnak vissza. Ha tudni akarjuk a pillanatnyi értékeiket, minden beállításukkor el kell menteni egy másolatot is a RAM-ba a beállított értékről.

Egy 24 bites cím átkonvertálásához a GeoRAM féle blokk/lap formátumra, a középső byte két felső bitjét át kell tolni a felső byte-ba:

.byte temp
.byte banklo,bankmd,bankhi

lda bankmd
sta temp
and #%00111111
sta $dffe

lda bankhi
asl temp
rol
asl temp
rol
sta $dfff

ldx banklo
lda $de00,x

 

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange