Kezdőlap

fizetett hirdetés

 

GEOS

A GEOS-t lehet imádni és lehet utálni. Engem a GEOS a C64-en sok tekintetben a Windows 3.0-ra emlékeztet. Nem elsősorban azért, mert mindkettő grafikus operációs rendszer, hanem mert mindkettő enged egy kis bepillantást a készítők eredeti elképzeléseibe, ugyanakkor egyik sem igazán használható hatékonyan és biztonságosan a mindennapi munka során.

Ettől függetlenül én szeretem a GEOS-t, úgy gondolom, jóval megelőzte a korát, és már az eredeti kiadás is túlmutatott a C64 szerény képességein. Az eltelt évek alatt pedig a GEOS családfája valódi átláthatatlan dzsungellé nőtte ki magát, annyi hivatalos és nem hivatalos kiegészítés, patch és segédprogram jelent meg hozzá. (gateWay, MegaPatch3, Wheels, hogy csak a legjelentősebbeket említsem.) Ugyanakkor a különböző frissítések használhatóvá teszik a GEOS számára a legújabb hardware fejlesztéseket is, mint pl. SuperCPU, RAMlink, és más CMD termékek. Hiányolom viszont, hogy egyik bővítés sem teszi alkalmassá a GEOS-t pl. a párhuzamos floppy adatátvitelre, vagy az IEEE-488 interface kezelésére. Továbbá nem értem a geoRAM bővítő egységben miért nincs eleve benne egy GEOS kernal EPROM-ban, ami aztán automatikusan indítaná lemezről a rendszert. A legsúlyosabb érv a GEOS használata ellen az, hogy rengeteg idő, míg elindul a gépen!

Én jelenleg a GEOS Wheels nevű továbbfejlesztését használom. A gateWay ennél szerényebb képességű, a MegaPatch3-nak pedig csak a demo verziója van meg, a fejlesztők nem válaszoltak a leveleimre, hiába szerettem volna megrendelni tőlük a teljes változatot.

A konfiguráció, melyen nálam fut az operációs rendszer, a következő:

CPU:   MOS 6510 (sajnos még nincs SuperCPU-m)
RAM:   geoRAM 512 kByte vagy Commodore 1764 512 kByte
Drive A: Commodore 1541-II
  B: Commodore 1571
  C: Commodore 1581
Printer:   Commodore MPS-1250
Input:   Clever Mouse 1 (1351 kompatibilis)
Other:   RTC-64 valós idejű óra

A GEOS operációs rendszer és különböző leszármazottai még ma is élnek és fejlődnek. A jogtulajdonos CMD, majd Click Here Software Co. a GEOS 2.0 alaprendszert ingyenesen elérhetővé tette, ám a különböző applikációkért továbbra is fizetni kell.

CMDRKEY.com Home

Én egy lépéssel tovább megyek és közzé teszem itt az összes birtokomban lévő GEOS programot! Tudni kell, hogy a GEOS rendszerlemezek egyedi sorozatszámmal rendelkeznek, és az egyes "gyári" programok csak azon a rendszeren futtathatók, mellyel installálták őket! Én természetesen már feltörtem valamennyit és illesztettem őket a rendszerlemezemhez, tehát az együttműködés garantált!

Felhívás!   

Ha valaki rendelkezik az alábbi programok valamelyikével, kérem feltétlenül keressen meg e-mailben:

  •     MegaPatch3 + topDesk teljes angol verzió (nem demo!)

  •     geoCalc gyári angol verzió

  •     DeskPack plus angol verzió

                                   

Következzenek tehát a letölthető programok:

GEOS 2.0r System + geoCalc

GEOS rendszerlemez. Nem gyári, hanem saját összeállítás alapján. Lényegében a használt memóriabővítő típusa határozza meg, melyik programváltozatokat kell használni, itt ez a geoRAM-nak megfelelő.

GEOS 2.0 System + geoCalc Szintén GEOS rendszerlemezek, megegyezően az előző összeállítással. Az egyetlen eltérés, hogy ez a változat a 17xx REU szériát támogatja, így emulátoron is működik!
gateWay 64 V2.5 Setup Disk Telepítő lemez a gateWay-hez. Erről nem futtatható a rendszer, csak telepítésre használható. Tartalmazza a felhasználói kézikönyvet is.
gateWay 64 V2.5r Boot Disk A gateWay indítólemeze a saját ízlésem szerint összeállítva, geoRAM-hoz konfigurálva.
gateWay 64 V2.5 Boot Disk Ugyanaz mint az előző összeállítás, csak a 17xx bővítőkhöz beállítva az emulátoros működés érdekében.
Wheels 64 V4.4 Ez jelenleg a C64-en elérhető legfejlettebb OS. Kezeli a 20 MHz-es processzort és a 16 MB-os memóriabővítést is. A csomagban van egy mester lemez és egy boot lemez is, valamint ezek második oldala. A mester lemezen minden a gyári beállításban van, a boot lemez megjelenését viszont jelentősen hozzáigazítottam a saját ízlésemhez. Meglepő számomra, hogy a program ugyan angol nyelvű, mégis német billentyűzetkiosztást használ. Lehet, hogy ebbe a verzióba már valaki belepiszkált előttem!? Végre működik a WinVICE 2.0 emulátoron is!
GEOS 2.0 64HDD Boot lemez image 64HDD Free rendszerhez. A képfájlt a PC-n kell 8-as egységként beemulálni. Mellette 9-es egységként szóba jöhet még egy külső meghajtó, vagy egy RAM disk is.
GEOS 2.0 IDE64 Boot lemez image IDE64 kompatibilis rendszerhez. A drivert Maciej Witkowiak készítette, én csak egy betöltőt raktam össze a könnyebb indítás érdekében. Sajnos a driver nem tökéletes, én nem tudtam váltani a partíciókat, valamint swap-fájlt sem tud létrehozni az IDE meghajtón.

geoPublish

Kiadványszerkesztő program. Igazán profi megvalósítás, ám ebből adódóan igen lassú is. Memóriabővítő nélkül kínszenvedés vele a munka.

geoFile

Egy adatbázis kezelő rendszer. Az adatelérési lapokat igazán rugalmasan szerkeszthetjük vele, ám a többi szolgáltatása már kicsit szegényesebb.

geoDex

Címnyilvántartó program és körlevél szerkesztő.

DeskPack 1

Néhány hasznos asztali apróság, mint pl. naptár, számológép, stb.

DeskPack plus

A DeskPack 1 kicsit kibővített változata. Sajnos ebből csak a német verzió van meg.

FontPack plus

Még több betűkészlet!

geoChart

Diagramm rajzoló program.

geoProgrammer

Végre valami eredeti dolog! Írjunk saját GEOS programokat! Ehhez nyújt fejlesztő rendszert ez a software. A használata nem túl egyszerű, és meglehetősen sajátos szemléletet kíván. Sokkal inkább PC-s programra hasonlít, mint szokásos Commodore assemblerre.

geoSpell

Helyesírás ellenőrző program angol és német nyelvre egyaránt.

geoTerm

Adatátviteli software telefonos modemhez. Sajnos német nyelven.

geoCanvas Egy grafikus program, a geoPaint méltó vetélytársa. A két program között hangsúlyos különbségek vannak ami a kezelést és megjelenést illeti. A csomagban helyet kapott a GEOS alatt futtatható és a Wheels-hez igazított programverzió is.
geoBeaver Grafikus felhasználói felületet lehet szerkeszteni segítségével, majd importálni a geoProgrammerbe. Kész Visual Basic! :-)
geoBASIC A megszokott teljes képernyős BASIC editor, csak éppen GEOS menükkel és a GEOS-hoz igazított, kibővített utasításkészlettel.
geoForth Forth programnyelv GEOS környezetbe implementálva.
geoDOS 64 V2.95 Egyfajta lemezkezelő felület a GEOS alá. Ami miatt egyedülálló, hogy az 1581-es meghajtóban a PC lemezeket is képes írni-olvasni. Pl. a geoWrite dokumentumokat közvetlenül átvihetjük PC szövegfájlba.

MegaAssembler

Ismét egy programozó eszköz, ezúttal német fejlesztőktől. Nincs róla túl sok tapasztalatom...

MegaPack 1

A német kiadású grafika- és betűkészlet gyűjtemény első kötete.

MegaPack 2

A német kiadású grafika- és betűkészlet gyűjtemény második kötete.

GEOS Toolkit

A 64'er magazin 48. lemezmelléklete. Hasznos GEOS apróságok.

Druckertreiber

Egy rakás nyomtató illesztő program kevésbé gyakori típusokhoz, melyek az eredeti rendszerlemezen nem szerepelnek.

geoCOPE Assembler Egy újabb assembler. Kicsit egyszerűbb a kezelése, viszont néhány kényelmi funkció is hiányzik.
SpringBoard Assembler A legfapadosabb assembler GEOS-hoz.

GEOS Gadgets

Saját válogatás különböző hasznos GEOS programokból, például a deskTop-ot helyettesítő file kezelőkből.

FontPack HUN

Ismét egy saját készítés! Egy csokorra való magyar ékezetes betűkészlet. A használatuk sajnos nem túlzottan komfortos, mivel a C64 kevés billentyűjén meglehetősen nehézkes az összes variáció elhelyezése.

Van még kb. ezer egyéb GEOS lemezem, amit különböző Internetes oldalakról töltöttem le, de azok annyira rendezetlenek és zavarosak, hogy inkább nem teszem itt közzé őket.

 

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange