Hardware

Az aktuális gyűjteményem, mely alighanem a világ legnagyobb C64 periféria gyűjteménye:

Commodore 64 G Az első C64-esem, szoros "érzelmi szálak" fűznek hozzá. A kímélése céljából a közelmúltban vásároltam egy másik gépet is.

Commodore 64 C Az új kivitelű gép a mindennapos használatra. Ebbe utóbb belekerült a JiffyDOS és a DolphinDOS is.
Commodore 1541-II Az első gépemhez, Ausztriából hozatott floppy meghajtó.
Commodore 1541-II A floppy másolások céljából később vásárolt egység. A mechanikája nem egyezik meg az előzővel! Ebbe utólag párhuzamos csatlakozót is beépítettem, valamint a 6502 RAM/ROM bővítményt JiffyDOS-szal és DolphinDOS-szal.
Commodore 1571 Nem hiányozhat a gyűjteményből a kétoldalas meghajtó sem. (Van még egy tartalék példány is.)
Commodore 1581 Minden gyűjtő álma. '96 környékén, teljesen véletlenül bukkantam rá használtan a miskolci Novotrade üzletben. Egy memória bővítő és egy Koala Pad társaságában porosodott ott.
Commodore SFD1001 Nemrég sikerült beszerezni ezt a nagy kapacitású tárolót. Megjegyzendő, hogy külföldi oldalak becslése szerint ebből a típusból mindössze néhány száz maradt fenn a világon. (Ezzel szemben én idehaza jó néhányról tudok.)
RF 501C Egy 1541 klón a sok közül. Csak a tápegysége teszi különlegessé.
Oceanic OC-118 A viszonylag elterjedt 1541 klón egy doboz nélküli példánya.
FSD-1 Egy igen ritka, amerikai, 1541 kompatibilis meghajtó. Hibátlan, teljes készlet, noha a doboza teljesen dísztelen.
FSD-2 Excelerator+Plus Egy igen ritka, amerikai, 1541 kompatibilis meghajtó. Hibátlan, teljes készlet, noha a doboza kissé kopottas. Ebbe a példányba a JiffyDOS is be van építve!
Enhancer 2000 Egy újabb ritka, tengeren túli meghajtó. Különlegessége a korlátozott kompatibilitás az 1541-gyel. Emiatt a gyorstöltők többsége sem működik vele.
Indus GT Európában szinte fellelhetetlen meghajtó. Igazi military kivitel! Végre sikerült szereznem egy kifogástalan és hiánytalan darabot.
M.S.D. SD-1 A meghajtó érdekessége, hogy rendelkezik mind IEC, mind IEEE-488 interfésszel. Nagyon ritka ebből a típusból a dobozos darab! A benne lévő meghajtó nem azonos a képen lévővel, így jó esély van rá, hogy utólag cserélték, lévén hétköznapi PC meghajtó van beépítve ebbe a típusba.
M.S.D. SD-2 Ez a legértékesebb floppy meghajtó, ami C64-hez kapható. Szintén duál interfészes, viszont egyúttal duál drive rendszerű is.
Xetec Lt. Kernal Az egyik legintelligensebb merevlemez megoldás 1987-ből. A legtöbb amerikai BBS rendszer ezt a készüléket használta háttértárként azokban az időkben. Ez a példány nem csak szép állapotú, de kifogástalanul is működik!
Commodore 1530 Datasette (C2N) Az eredeti konfigurációmban egy utángyártott típus szerepelt, ehhez az újszerű darabhoz többszöri cserékkel jutottam hozzá.
Data Media 3810A Meglehetősen különleges kazettás meghajtó. Visszajelzi pl. azt is, hogy van-e adat rögzítve a szalagon, vagy hogy a számítógéptől kap-e vezérlőjelet! Ez a darab teljesen használatlan állapotban került hozzám, ami nem is csoda, mivel gyári hibás volt az egység. Szerencsére pár mozdulattal meg lehetett javítani.
General Electric Compu-Mate DataRecorder Ismét egy különleges szalagos egység. A megfelelő kábel segítségével több gyártmányú számítógéphez is használható.
Phonemark 8500 Quick Data Drive A Spectrum Microdrive-jához hasonló, 128 kB kapacitású mikro-kazettás adattároló egység. A kazetta csatlakozóra köthető, ám rendkívül gyors! A koncepció végül érthető módon alulmaradt a floppy meghajtókkal szemben.
Entrepo Quick Data Drive Az előző készülék ikertestvére, csak ennél cartridge-en is mellékelték az operációs rendszert. A waffer sajnos itt már olvashatatlan.
OSCAR Optical Scanning Reader Megtévesztő amerikai készülék: nem grafikus, hanem programbeviteli eszköz. Az elképzelés szerint a programlistákat vonalkód formájában közölték volna a magazinban, amit aztán ezzel az eszközzel lehetett volna a kazettacsatlakozón át beolvasni. Az ötlet megbukott, így maradt jó néhány bontatlan példány, mint ez is.
Commodore 1084 Egy nagyon jól bevált monitor. Sajátossága, hogy szinte bármilyen szabvány szerinti kimenetre csatlakoztatható.
Commodore MPS 1250 A Commodore gépek 9 tűs csúcsmodellje. Rendelkezik soros és párhuzamos csatolóval is. Ez a gép része az eredeti konfigurációmnak.
Commodore MPS 1270A Az általam ismert egyetlen tintasugaras Commodore nyomtató. Külföldön viszonylag gyakori, idehaza kevésbé ismert.
Commodore 1520 Printer Plotter Már a Commodore VIC-20-hoz kifejlesztett rajzgép. Egyedülálló a maga korában és kategóriájában!
Citizen IDP-560 2 Color Computer Printer Két színű nyomtató a Citizentől, beépített soros Commodore interfésszel. 70 mm-es papírtekercsre nyomtat. Ideális pl. bizonylatok vagy diagramok nyomtatásához.
Alphacom VP42 Megint egy printer különlegesség. Festék nélkül nyomtat hőpapírra. A papírtekercs szélessége leginkább csak különböző listák nyomtatására teszi alkalmassá, de directory nyomtatásra pl. kiváló!
Okimate 20 Valódi színes nyomtató C64-hez! Hő-transzfer elven működik, és külön van hozzá a fekete és a színes szalag.
Commodore 1351 Mouse Még a '90-es évek elején bukkantam rá a lakóhelyem egyik apró műszaki üzletében. Igazi unikum volt akkoriban! Sajnos a dobozát nem őriztem meg és a mindennapos használatban alaposan meg is sárgult szegény...
CMD SmartMouse Egy három gombos egér a C64-hez. Teljesen egyedülálló módon még valós idejű óra is van benne, amit a GEOS és utódai be tudnak olvasni.
Clever Mouse 1 Teljesen kompatibilis az 1351-gyel, ám még pontosabb és komfortosabb a használata, köszönhetően a korszerű tervezésnek.
Boeder GEOS Maus Egy modernebb formatervezésű egér, amely kifejezetten a Commodore-hoz készült. Sajnos a pontos típusszámát nem ismerem.
Boeder Maus-Set Az előzőhöz igen hasonló egér, ám ez komplett készletben. A doboztól eltekintve minden szép állapotban van.
Noris Data Maus M1 Egy érdekes formatervezésű egér. A kézikönyve nem részletezi a funkcióit, nekem csak joystick emulátorként sikerült használnom.
Elite Mouse Commodore 1350-nel kompatibilis joystick emulátor egér.
Mouse Egy egér... Tud joystick-et emulálni és van 1351 kompatibilis üzemmódja. A gyártójáról vagy típusáról azonban semmilyen utalás nincs sem a csomagoláson, sem az egéren.
Datex MS-1 Optical Mouse Megint egy egér... Szép teljes készlet. Érdekessége, hogy a dobozban lévő készülék nem azonos a csomagoláson ábrázolttal. Ettől függetlenül működik szépen, noha a harmadik gomb használata rejtve maradt előttem.
Contriver Mouse Megint egy egér... úgy tűnik csak joystick emulátorként működik.
Datalux Mouse SV-705 Megint egy egér... úgy tűnik csak joystick emulátorként működik.
NEOS Mouse Egy egér, ami a saját útját járja... Ez a típus nem kompatibilis az 1351-gyel, így viszont a saját rajzprogramján kívül máshol nem is igen használható.
M-1 Mouse Szinte teljesen megegyezik az M3 modellel.
M3 Mouse Talán nem olyan szép, mint néhány társa, viszont tökéletesen működik és gyönyörű eredeti állapotban van ez az egér.
Genius GM-5 Mouse Egy igazi Genius egér C64-hez. Nem tudok róla sokat, nekem csak joy emulátor üzemmódban működött.
Mighty Mouse Egy igencsak különleges egér! Sajnos kézikönyv nincs hozzá, így nem tudom pontosan mihez készült, vagy hogyan kell használni. C64-hez a mellékelt interface segítségével használható. Joystick emulátornak tűnik, viszont a jobbra-balra irányokat nem különbözteti meg. Vagy nem tudom hogyan kellene dekódolni, vagy hibásan működik.
Magic Mouse Egy igencsak korai, háromgombos egér, meglehetősen bumfordi külsővel.
AMX Mouse Egy újabb három gombos egér, jóval sikkesebb külsővel. Tartozik hozzá egy izgalmas kiadványszerkesztő program is, a Stop Press.
Wico Command Control Ma leginkább trackball-nak mondanánk ezt a szerkezetet, akkoriban a hanyatt-egér volt a divatos kifejezés.
Suncom IconTroller Joystick Nagyon ötletes mini joystick, mely a billentyűzetre ragasztva kényelmesen kiegészíti azt.
QuickJoy 120 Joystick Egy újabb furcsa kinézetű joystick.
QuickJoy SV-126 Jet Fighter Joystick Repülőgép szimulátor megszállottak kedvenc darabja.
QuickJoy SV-129 Footpedal Egy izgalmas joystick kiegészítő. Sorba kötve egy joystickkel, átveszi annak bizonyos funkcióit. Test Drive-hoz erősen ajánlott! Ez a darab még soha nem volt használva, épp csak kivettem a zacskóból a fotó kedvéért.
QuickJoy SV-130 Infrared Joystick Egy nem hétköznapi, vezeték nélküli játékvezérlő.
QuickShot SV-109 IX Joystick Nem egy szokványos joystick... Van akinek bejön, van aki soha nem szokja meg - én az utóbbiakhoz tartozom.
QuickShot QS-111 II Turbo Joystick A tartalék játékos...
QuickShot QS-125 A matrica szerint ez egy QuickShot joystick, a doboz viszont egy azonos kinézetű, ám Alpha EC-106 névre hallgató jószágé.
QuickShot QS-127 Infravörös joypad rögtön két játékos részére.
QuickShot QS-128F Maverick 1 Joystick Egy kötelező darab a professzionális játékosoknak! Az elrendezés és a feeling épp olyan, mintha egy játéktermi Arcade automatán játszanál!
QuickShot QS-129F Controller Joypad Egy meghökkentő formájú játékvezérlő. Meglepően kényelmes használni!
QuickShot QS-131 Apache 1 Joystick A joystickok jönnek, mennek... Jó párat elfogyasztottam az évek során, ez az utolsó aktuális darab.
QuickShot QS-149 Intruder 1 A repülőgép szimulátor megszállottak tudják igazán értékelni ezt a különleges fazonú joysticket.
QuickShot QS-155 Aviator 1 Joystick Ideális játékvezérlő autós, vagy repülős játékokhoz.
QuickShot QS-185 Ez már igazi űrtechnika! Igaz, nem is a C64 szerény képességeihez készült, bár ahhoz is gond nélkül használható, csak le kell mondanunk néhány tűzgombról. Viszont továbbra is van programozható autofire és parancs-sorozat gombok.
QuickShot SVI-2000 Robotarm Egy szép, teljes robotkar készlet.
Conrad Robot-Interface Interface az előző robotkarhoz.
Challenger Turbo Deluxe Joystick Controller RMT-120 Joystick Ennek a joysticknek szép hosszú neve és egyedi alakja van.
Challenger RMT-122 Joystick Egy vezeték nélküli joystick. Kissé kényelmetlenné teszi a használatát, hogy a vevő egység csatlakoztatása után már csak a joystick működik, a billentyűzet lebénul.
Cheetah Tortoise Joystick Ez aztán nem szokványos joystick! Még a doboza is ki van lyuggatva gyárilag, mintha állatszállításra lenne kialakítva.
Datex Joy Ball Joystick Ismét egy meglehetősen szokatlan formájú joystick.
JB-1 JoyBoard Egy jó kis arcade joystick. Érdekessége, hogy paddle is van beleépítve, így nem kell vezérlőt váltani, bármit is igényeljen a játék.
Micro-Händler Multi-Function Joystick Az előzőhöz hasonló szerkezet, csak masszív fém házba építve.
Hedaka Wireless Infrared Remote Controller GS-378A Egy vezeték nélküli gamepad. Nem volt szívem felbontani a gyári csomagolást, hogy kipróbáljam.
Marpes Navigator VG-600 Joystick Egy különleges, kétágú joystick, mely jól használható autós vagy repülős játékokhoz. A típusát csak találgatom, mivel nélkülöz minden feliratot.
Logic3 FreeWheel Egy igazán ötletes "joystick" 1993 környékéről... A kézben tartott kerék előre-hátra döntésével, illetve jobbra-balra fordításával lehet a joystick irányokat kijelölni. A Footpedal-lal együtt egészen jól használható!
VCS Mouse Switch Egyazon joystick portra egyidejűleg köthetünk egeret és botkormányt, majd a tűzgombokkal válthatunk közöttük.
Robo Shift Ugyanazt tudja mint az előző készülék.
4 Player Interface Az user-portra további két joysticket csatlakoztathatunk ezzel az illesztővel. Néhány játékot ezzel a megoldással négyen is játszhatunk egyszerre.
Dual Joystick "Transmitter" Egy rádió távvezérlésű repülő modell irányítását szimulálhatjuk ezzel a vezérlővel, és a hozzá tartozó speciális programmal. A készülék a látszat ellenére nem két joystick, hanem négy paddle. A hozzá tartozó program sajnos nincs meg.
Commodore Paddles 1312 Egy pár "tömzsibb" alakú Commodore paddle.
Commodore VIC 20 Paddles Egy pár "karcsúbb" alakú Commodore paddle.
Stack Light Riffle Puskává is alakítható fénypisztoly. A kivitelezés igényes, ám a technológia kezdetleges: csak az Y koordinátákat tudja meghatározni.
Cheetah Defender Light Gun (Light Fantastic Pack) Az első és igazi fénypisztoly C64-hez! Ez a legpontosabb és a legérzékenyebb szerkezet mind között. Ez ráadásul az eredeti csomagban van, 3D szemüveggel, szoftverekkel, stb.
Marpes Light Gun GN271 Egy olasz cég fénypisztolya. Alakra megegyezik a klasszikus Cheetah Defender fénypisztollyal. Tartozéka egy kazetta, teli fénypisztolyos játékokkal.
Phazer Light Gun Egy újabb fénypisztoly. Érdekessége, hogy a kettő nem kompatibilis, mivel a tűzgomb másik vezetékre van kötve. (Ez igazából alighanem Amigához készült.)
Magnum Lightphaser Alakra tökéletesen megegyezik a Phazer típussal, ám míg az Amigához készült (ha jól tudom), ez abszolút C64 kiegészítő.
Gun Stick Elképesztően ritka, spanyol gyártású fénypisztoly.
Flexidraw Light Pen A legprofibb fényceruza C64-hez. Érdekessége, hogy a nyomógomb a hegyébe van beépítve.
Trojan CAD-Master Light Pen Az előbbihez képest lényegesen szerényebb képességű fényceruza.
Trojan Light Pen CAD-Master Pack Lényegében megegyezik az előző készülékkel, csak a doboza lényegesen esztétikusabb.
Trojan Light Pen Szintén egy nagyon jól működő fényceruza. Ezen rögtön kettő nyomógomb is van!
Turbo Computer Lightpen Nagyban hasonlít a Flexidraw típushoz, és szintén kimagasló az érzékenysége. Még viszonylag sötét képernyőn is hibátlanul működik.
Tech Sketch Light Pen Egy újabb profi fényceruza! Érzékeny, pontos, és még nyomógomb is van rajta! Tartozéka a Micro Illustrator software.
Tech Sketch Light Pen Lényegében megegyezik az előző készülékkel, csak a doboza lényegesen esztétikusabb.
Microscribe Lightpen Ez is egy rendkívül csinos és okos szerkezet. Az érintőhegye már kicsit megfáradt, de azért működik.
Pixstik Light Pen Az eddig látott fotón ez a gyártmány másként festett. Ahhoz viszont túl jól néz ki, hogy házibarkács legyen... Nem tudom.
Koala Light Pen Fényceruza a Koala Technologies-től. Kellemes szerkezet, de a fényerőt ugyancsak föl kell tekerni a monitoron a használatához. A Koala Painter itt is kötelező tartozék.
Koala Pad A C64 touch pad-ja. Az eredeti darabom cartridge-s volt, ám ennek dobozát sajnos elajándékoztam. Az újonnan szerzett doboz egy lemezes verzióé, ezzel hozzájutottam egy gyári programlemezhez is.
TouchPoint Graphics Tablet A Koala Pad-hoz hasonló rajzeszköz. A mérete ugyan nagyobb, de a felbontása nem. Szintén tartozéka egy grafikus software cartridge.
Suncom Animation Station Ismét egy kisebbfajta rajzpad. Szép állapotú, de a programja sajnos nincs meg, a mellékelt lemez sérült.
Grafik Commander 64 Egy újabb grafika beviteli eszköz. Egy mechanikus kar mozgatásával lehet 2D koordinátákat bevinni a számítógépbe. A szoftver ehhez is cartridge-n van.
Super Sketch Ugyanaz, mint a Grafik Commander. Ez az eredeti amerikai változat. Különbség, hogy a program itt lemezen található.
ChalkBoard PowerPad A tengerentúlról érkezett ez a 12"x12"-es grafikus tábla. Érdekessége, hogy az alapcsomag nem tartalmazott gyárilag szoftvereket, azok cartridge formájában, a megfelelő layout-tal együtt utólag voltak megvásárolhatóak. Emiatt az itt látható layout-ok sem tartozékai az alapcsomagnak, csak utólag kerültek bele.
Touchmaster Egy igazán sokrétűen használható rajztábla. Vannak hozzá játékok, rajzprogram, sőt akár virtuális billentyűzetként is alkalmazható.
Kid's Computer Keyboard Kimondottan gyerekeknek készült beviteli eszköz. A "Muppet Learning Keys" című software tartozik hozzá.
Cardkey Numeric Keypad Utólag csatlakoztatható numerikus billentyűzet adatbeviteli, könyvelési alkalmazásokhoz. Sajnos az eredeti software hiányzik, de saját programokban könnyedén használhatjuk pusztán a joystick port lekérdezésével.
FlexiKey System Szintén egy kiegészítő billentyűzet. A numerikus billentyűk mellett van rajta jó néhány szabadon programozható gomb is. Az előzővel ellentétben ez az user-portot használja.
Commodore 1764 RAM Expansion Unit A 256 KByte memóriabővítő is valódi ritkaság. Ezt a példányt ráadásul saját kezűleg bővítettem 512 KB-ra.
CLD Super 1750 Clone Egy jócskán modernizált, ám kompatibilis változata az 1750-es RAM bővítőnek. Kellemes tulajdonsága, hogy használatához nem kell nagy teljesítményű tápegység.
SummaTech SRD 256 Memóriabővítő/RAM disk Hazai gyártmányú, abszolút csúcstechnika! Saját memória-manager rendszere révén a teljes memóriaterület elérhető BASIC változók számára, de megformázhatjuk RAM disk-nek is. A közelmúltban találkoztam egy úrral, aki annak idején részt vett a forgalmazásában. Tőle kaptam egy használati útmutatót a készülékhez, köszönet érte!
Roßmöller Flash 8 16 bites turbo kártya 8 MHz-es processzorral, 1 MB RAM-mal. Sajnos csak a német nyelvű GEOS-hoz készült kiegészítés hozzá, nem sok program támogatja.
TurboProcess 16 bites turbo kártya 4 MHz-es processzorral. A GEOS-on kívül ezt sem támogatja szinte semmi, de a BASIC programok futását így is rendesen meggyorsítja.
Magic Voice Speech Module Beszéd szintetizátor cartridge, igaz, angol nyelvű. Érdekessége, hogy néhány játékprogram kihasználja a szolgáltatásait!
SFX Sound Sampler Hang digitalizáló és sequencer. Midi kompatibilis. Elképesztő szerkezet!
SFX Sound Expander A bővítő modul egy Yamaha zenei chip-re épül, mely az első AdLib és Sound Blaster kártyák őse. Használatával tovább bővíthetőek a C64 amúgy sem lebecsülendő zenei képességei. Csatlakoztatható hozzá egy saját külső zenei billentyűzet is.
SFX Music Keyboard Öt oktávos, teljes méretű zongora billentyűzet. Sajnos nem MIDI szabványú, hanem egy speciális csatlakozóval csatlakozik a Sound Expander modulhoz.
SFX Music Maker Billentyűzet feltét, mellyel könnyebb szintetizátorként használni a C64-et. Program is tartozik hozzá.
Siel Overlay Keyboard Ismét egy billentyűzet feltét, ezúttal Olaszországból és minden tartozék nélkül.
Musipack C-64 Az SFX billentyűzetéhez nagymértékben hasonló eszköz, Olaszországból.
Wersiboard Music 64 Ismét egy újabb szintetizátor billentyűzet.
Waveform ColorTone Keyboard Hát ez közel sem egy zongora billentyűzet, viszont bontatlan csomagolásban tudtam megszerezni ezt a ritkaságot!
Sequential MusicMate Egy kisebb méretű billentyűzet az USA-ból. A szoftver lemezek sajnos hiányoznak.
64er Midi Standard Interface Amint a neve sejteti egy Midi illesztő. Kipróbálni sajnos nem tudtam, nincsenek Midi készülékeim.
C-LAB Supertrack-ROM Midi illesztő és beépített tracker. Sajnos járatlan vagyok a használatában.
Steinberg Research Interface Egy újabb Midi interfész, ez éppen a nagynevű Steinberg cégtől. Komoly szerkezetnek tűnik, de kipróbálni ezt sem tudtam sajnos...
Siel Sound Buggy Megint valami szinti kiegészítő, de nálam nem indult el az internetről letöltött programja. Úgy tűnik hibás lemezről készült a kópia.
Sequential Circuits Model 64 Sequencer Ismét egy híres gyártó midi szekvenszere. Profi szerkezet, de élesben tesztelni nem tudtam.
Currah Speech 64 Cartridge Beszéd szintetizátor cartridge. Nem beégetett szókinccsel működik, hanem bármit kimond az angol kiejtés szabályai szerint.
Genesis COMvoice Újabb beszéd szintetizátor, ezúttal saját hangszóróval. A használatáról nem tudok semmit, de biztosan működőképes, mivel bekapcsoláskor "comvoice ready" üzenetet mond.
ENG "Cherpee" VCM-64 Voice Command Module Valamilyen hangvezérlési lehetőséget biztosító készülék.
Datel Commversa Egy újabb beszéd szintetizátor cartridge. A Datelnek ezzel a rendkívül ritka termékével még sehol sem találkoztam, de sajnos ez a példány is hibás.
Datel Sound Sampler Valamiféle hangdigitalizáló a Dateltől. Sajnos sem program, sem leírás nincs hozzá.
Adman Speech Synthesiser Hasonló a Currah cartridge-hez. Szokatlan módon az alap cartridge VIC 20-hoz való, a 64-en történő használathoz egy közdarabot mellékeltek hozzá.
Adman Speech Maker Az előző kártya továbbfejlesztése. Egyesíti a Currah Speech 64 és a Magic Voice előnyeit: rendelkezik beégetett szókinccsel, de ú.n. morféma alapú kiejtésre is képes.
Microvox-64 Cartridge Hazai fejlesztésű hardver beszédszintetizátor. Nagyon vagány, ahogy a Boci boci tarkát énekli!
Trilogic Sound Digitizer A Trilogic hangdigije joystick portra. Gyanítom hogy ez is ugyanaz a séma, mint az összes többi 2 bites hangdigitalizáló. Program sajnos nincs hozzá.
Hearsay 1000 Kettős funkciójú készülék: egyrészt beszéd szintetizátorként is működik, másrészt viszont a beépített mikrofonon keresztül hangutasításokat is képes értelmezni.
Covox Voice Master Egy legendás hangdigitalizáló a '80-as évek első feléből. Tényleg jól működik, bár az SFX Sound Sampler kevésbé zajos felvételt produkál. Ha jól tudom ezzel készült pl. az Impossible Mission beszéde is.
Covox Voice Master Junior Az előbbi hangdigitalizáló jócskán egyszerűsített verziója a Print&Technik-től. 2 bites hangdigitalizáló.
Voicemaster Junior Az előbbi hangdigitalizáló némileg átalakított verziója a Print&Technik-től. 2 bites hangdigitalizáló.
Handy Scanner 64 A Scanntronik szkennerének brit replikája. A software pl. teljesen megegyezik az előbbiével és az interface is nagyfokú hasonlóságot mutat, csak ennek nincs burkolata.
PAL Colour Digitizer Színes video digitalizáló a C64-re! Persze csak állóképekkel boldogul.
Video Byte II Egy újabb video digitalizáló készülék.
Video Digital Egy újabb video digitalizáló készülék. Sajnos a programlemez már nem olvasható.
Video-1000 Talán ez a legprofibb video digitalizáló mind közül. Egy speciális pass-through videoport megoldásnak köszönhetően valós időben követhetjük a monitoron a kamera képét, majd egy gombnyomással digitalizálhatjuk az aktuális képet többféle színbontásban.
Digital Vision ComputerEyes Egy ritka fajta amerikai képdigitalizáló. Különlegessége, hogy készült hozzá illesztő program GEOS alá is. Újszerű, teljes készlet.
Print-Technik Video-Digitizer Nagyon hasonló készülék a Scanntronik gyártmányához.
Print-Technik Video-Digitizer Elnevezését tekintve megegyezik az előző készülékkel, a belső felépítése azonban jelentősen különbözik. Talán még a kezelő szoftvere is eltér valamelyest. Újszerű állapota különösen értékessé teszi.
Scanntronik Video-Digitizer Video digitalizáló modul. Legfeljebb szürke-skálába tud digitalizálni, ami ismerve a C64 grafikus képességeit talán jobb is, hiszen színhűségről egyébként sem lehetne beszélni.
Scanntronik Handyscanner 64 Scanner illesztő modul, melyhez kézi scanner kapcsolható. Eredeti dobozban, kézikönyvvel, scannerrel, rendszerlemezzel került a birtokomba.
Scanntronik Superscanner Nyomtatófejre illeszthető scanner optika, mely a kazetta portra csatlakozik. Fura jószág. Sajnos sem program, sem kézikönyv nincs hozzá.
Scanntronik Superscanner III Ismét egy nyomtatóra szerelhető scanner, kissé eltérő kialakítással. Ehhez már megvan minden tartozék.
Scanntronik Genlock Komplett házi videó stúdió. Nem vagyok túlzottan járatos a videó technikában, így elrettentem a csatlakozók és kapcsolók rengetegétől, ezért a próba kimaradt egyelőre. Sajnos egy kábele is hiányzik.
Scanntronik Genbox + Genfox Cartridge Videó feliratozó rendszer. A Printfoxból/Pagefoxból ismert karaktertípusokkal szerkeszthetünk különböző effektekkel megjelenő szövegeket a videó kép elé.
Scanntronik Videoprofi Cartridge Egy szerényebb képességű video feliratozó cartridge. Van rajta egy jack csatlakozó, ami talán egy külső táp.
Scanntronik Userportweiche Felhasználói port elosztó a Scanntronik cégtől. Segítségével egyszerre csatlakoztatható pl. a párhuzamos floppy és a video digitalizáló.
Scanntronik Pagefox Cartridge A C64-es kiadványszerkesztés csúcsa: az eredeti Pagefox modul. Német nyelvezete miatt persze közel sem használható olyan jól idehaza, mint a feltört változat.
Pagefox Cartridge A jól ismert kiadványszerkesztő cartridge Urbán Elektronika által készített magyar nyelvű változata.
Final 3 Cartridge Az egyedülálló grafikus felhasználói felületével híressé vált cartridge Urbán Elektronika által készített változata.
The Final Cartridge III Ez pedig az eredeti holland gyártmány a TASC-tól.
Final Chesscard Egy hardware sakk computer bővítmény, saját 5 MHz-en ketyegő 6502 processzorral. Mivel elemeket is tartalmaz, kikapcsoláskor is megőrzi a játékállást.
KCS Power Cartridge Ismét egy törőkártya, ez éppen Hollandiából.
KCS Speedsaver $C000 Cartridge Ez talán az előző kártya elődje lehet. Elég szokatlan, hogy nem autostartos, hanem SYS49152-vel indul.
Trilogic The Expert Cartridge Ennek a kártyának az adja a különlegességét, hogy nem ROM vagy EPROM memóriát tartalmaz, hanem RAM-ot, amelybe a mellékelt lemezről kell betöltenünk a használni kívánt programmodult.
Trilogic 64 Doctor Cartridge A C64-et lehet teljes körűen tesztelni ezzel a cartridge-dzsel és a hozzá tartozó csatlakozókkal. Még nem volt szívem fölbontani az original fóliázást.
C64 Diagnostic Cartridge Rev 586220 Egy diagnosztikai cartridge a C64 hardware elemeinek teszteléséhez. Elképzelhető, hogy kellenének még hozzá egyéb csatlakozók, "dongle-k" is.
Freeze Frame Cartridge Ez a cartridge képernyők kinyomtatását teszi lehetővé közvetlenül a programokból, futás közben.
Freeze Frame MK III Cartridge Csak a változatosság kedvéért megint egy törőkártya, elsősorban a kazettás programok lemezre másolásához.
Freeze Machine A sorozat legfejlettebb darabja. Egyben tartalmazza a Freeze Frame Mk V és a Lazer Mk II cartridge-eket.
Game Killer Cartridge Ezzel a kártyával játékokat tehetünk könnyebben játszhatóvá azáltal, hogy menet közben ki-be kapcsolgathatjuk a sprite ütközéseket.
Action Replay III Az AR sorozat egyik őspéldányának házilag utángyártott darabja.
Action Replay MK 7.0+ Cartridge A népszerű cartridge Derko féle feltört verziója. Minden törőkártyák csúcsa! Közel egy évtizedig szolgált az eredeti C64-emben.
Action Replay Mk VI Cartridge Felbecsülhetetlen érték egy gyűjtő számára! A legnépszerűbb törőkártya sorozat utolsó hivatalos kiadása a Datel-től. Ráadásul hibátlan csomagolásban, minden tartozékával.
Retro Replay Cartridge Ez már igazi űrtechnika. A szokásos törőkártya funkciók is fejlesztve lettek, de annál jóval sokrétűbb a szerkezet. Pl. hálókártya és egyéb kiegészítők csatlakoztathatók rá, a kernal flash memóriában van tárolva, így frissíthető, stb.
MMC64 Cartridge Az előző kártya "testvére". Memóriakártyát használhatunk háttértárként általa, melyről akár WAV zenét is képes lejátszani a C64!
Nordic Power Cartridge Az Action Replay kártyák népszerűségén felbuzdulva készült ez a jól sikerült replika.
Simons' BASIC Cartridge Alapműnek számít a BASIC nyelvbővítmények között.
Super Expander 64 Cartridge Az előzőhöz hasonló BASIC bővítmény. Ez főként a grafikára és a hangképzésre koncentrál, a disk utasításokat pl. egyáltalán nem tartalmaz.
Magic Desk I Cartridge Egyszerű, de praktikus alkalmazások gyűjteménye egy látványos felületen. Van az íróasztalunkon írógép, számológép, névjegy tartó, különböző tároló fiókok, stb.
Comal 80 Cartridge Az UniComal nyelvnek egy implementációja C64-re. Teknőc grafika és egyebek... meglehetősen izgalmas!
S'More Cartridge Megint egy újabb BASIC bővítmény cartridge.
Audiogenic Forth 64 Egy Forth rendszer a C64-re. Érdekes lehet, de sajnos eléggé távol áll tőlem a szemlélete, nem igazán sikerült megbarátkoznom vele.
Audiogenic Wordcraft 40 Egy egyszerű szövegszerkesztő rendszer angol nyelvterületre.
Deltex Robotron 6.1 Szövegszerkesztő Cartridge Egy igazán korrekt, magyar gyártmányú Easy Script kompatibilis szövegszerkesztő rendszer. Sajnos nincs grafikus üzemmódja, viszont ha a C64-et egy Robotron írógéphez kapcsoljuk, azon levél minőségű nyomtatást produkál.
Cardco Cardware Write Now! Egy Európában igen ritka szövegszerkesztő cartridge dobozzal, kézikönyvvel, stb.
Quick Brown Fox Egy újabb szövegszerkesztő cartridge szép, teljes példánya. Sajnos hibásnak látszik.
Partner 64 Komplett irodai programcsomag egy cartridge-ben a Timeworks-től.
HES WRITER 64 Alapfunkciós szövegszerkesztő cartridge a HesWare-től.
HES MON 64 Cartridge Egy szimpla gépkódú monitor program. Közel sem olyan komfortos, mint pl. az Action Replay kártyáké, de 1983-ban még ennek is örülni kellett!
Turtle Graphics II Cartridge Egy speciális programnyelv, mely kimondottan a teknős grafikát támogatja. Saját line editora van, nem túl kényelmes.
VD 64 Programmable Real Time Video Digitizer Az osztrák Viennamicro cég készítette ezt a videó digitalizálót. A program sajnos nincs meg hozzá, de a cég tulajdonosa, Roland Köhler úr ígéretet tett rá, hogy a szoftvert és a teljes dokumentációt eljuttatja számomra.
C64.plus Cartridge Szintén a Viennamicro cég terméke 1983-ból. Tartalmazza a bővített BASIC 4.0 utasításkészletet, valamint egy IEEE-488 interfészt is.
Te-Wi (Technofor) IEEE-488 Bus Cartridge B.3 Az IEEE-488 párhuzamos csatlakozású perifériák buszmeghajtó hardvere.
MSD CIE (Telesys) IEEE Interface Mivel az Interneten sem találni semmilyen leírást róla, csak a hardware teljes visszafejtése után jöttem rá, hogy SYS 57278 utasítással indul a készülék.
Skyles Electric Works Quicksilver Szintén egy IEEE 488 interfész.
ELTE Modul Azt hiszem ez egy magyar fejlesztésű IEEE-488 interface és hardcopy modul. Sajnos a rendszerlemeze nélkül nem működik.
Pixstik Computapix IEEE 488 Cartridge Szintén egy IEEE 488 interfész.
Pixstik Computapix Cartridge Ez a cartridge főként a grafikus programozást támogatná, de kézikönyv hiányában nem könnyű felderíteni a funkcióit. Ha jól sejtem van benne gépikódú monitor is.
Commodore CP/M Cartridge Egy Z80 processzort tartalmazó bővítőkártya a CP/M operációs rendszer és egyéb 8080 processzorra írt programok futtatásához.
Data20 Video Pak 80 Egy videokártya az USA-ból C64-hez. 40 és 80 oszlopos, monokróm szöveges megjelenítést produkál.
Batteries Included B.I.-80 A legprofesszionálisabb 80 oszlopos videokártya C64-hez. Ugyanazon a monitoron, a csatlakozók átdugása nélkül tud szoftveresen 40 és 80 oszlopos mód között váltani, továbbá a BASIC 4.0 is benne van.
Batteries Included BusCard Több interface egyben: IEEE-488 és párhuzamos printer csatoló, ahol az egységszámokhoz rendelhetjük az interface típusát.
Batteries Included BusCard II Az előző készülék továbbfejlesztett testvére.
CBUS Cartridge Backup System Cartridge szoftverek lemásolására nyílik lehetőség ezzel a kiegészítővel. A cartridge talán egy ROM modul emulátor.
Cartridge Backer Cartridge szoftverek lemásolására nyílik lehetőség ezzel a kiegészítővel és programmal.
Epyx Fast Load Cartridge Az egyik legelső és legismertebb gyorstöltő megoldás a nagynevű cégtől.
Cinemaware Warp Speed Cartridge Csak hogy a másik software cég se maradjon le a gyorstöltők terén.
Super Snapshot V4 Egy újabb nagy tudású gyorstöltő és utility cartridge.
Mach 5 Megint egy gyorstöltő modul.
Conrad Disk Booster Megint egy gyorstöltő modul.
Völkner 9710 Quick Load Megint egy gyorstöltő modul.
Völkner 9712 Hardcopy 64 Szokásos képernyő nyomtató cartridge.
Rabbit for the CBM64 SYS36864-gyel bejelentkezik a cartridge (nem autostartos), de fogalmam sincs, mit lehetne kezdeni vele, vagy pl. mire való a vezeték rajta.
Pro-Line GT4 Valamiféle utility cartridge, de sajnos nem jöttem rá a használatára. Az is lehet hogy nem működik.
BetterWorking Turbo Load and Save Ismét egy gyorstöltő modul. Hogy kicsit használhatóbb legyen, ebbe a típusba a BASIC 4.0 is belekerült. Enyhén félrematricázott, de teljesen új példány.
Handic Super Box 64 Bővítőport átkapcsoló és IEEE-488 interface egyben.
Handic V24 (RS232) Interface Szabványos soros porttá alakítja a C64 user-portját.
Handic Calc Result Advanced Cartridge Egy klasszikus táblázat kezelő program a Handic cég üzleti programjai közül. Szép állapotú eredeti mappában, kézikönyvvel, programlemezzel.
Handic Calc Result Easy Cartridge A táblázatkezelő program puritánabb kiadása.
Handic Stat 64 Cartridge Statisztikai számításokhoz, diagramm rajzoláshoz tartalmaz programot ez a cartridge. Érdekessége, hogy BASIC nyelvű program van beleégetve! Sikerült szereznem egy bontatlan példányt!
Handic Diary 64 Cartridge Napló vezetést tesz lehetővé ez a cartridge.
Handic Graf 64 Cartridge Függvénygrafikonok ábrázolását végzi ez a cartridge.
Tool 64 Különböző programozási segédletek és utasítás bővítmények kaptak helyet ebben a cartridge-ben.
ShareData One-Step Utility Cartridge Különböző programozási segédletek és utasítás bővítmények kaptak helyet ebben a cartridge-ben.
Speeder V.3 Cartridge Ismét egy gyorstöltő és utility cartridge.
Whitby Softchip Cartridge DOS 4.0, néhány programozást segítő és kényelmi funkció van összegyűjtve ebben a cartridge-ben.
Whitby Graphics Pack Cartridge Ez a cartridge főként a grafikus programozást támogatná, de kézikönyv hiányában nem könnyű felderíteni a funkcióit.
Omikron GBASIC 64 Egy sokoldalú BASIC bővítmény a neves német cégtől.
Black Box 3 Ez a cartridge főként a kazettás műveletekhez nyújt segítséget. Van benne turbo program, fejbeállító, és hasonló segédprogramok. A használati utasítás nyelvéből úgy tűnik lengyel gyártmány.
Turbo ROM Cartridge Nagyon hasonló funkciókkal bír, mint az előző modul. Alighanem ez is lengyel gyártmány. Úgy tűnik arrafelé nagyon népszerű volt a datasette! :-)
Quick Brown Box 64K Nagyon ötletes cartridge! Egyfajta RAM disk, ami kikapcsolva is megőrzi a tartalmát. Sajátossága, hogy a benne lévő programok autostartossá is tehetők, tehát kvázi róla tud boot-olni a C64 akár egyből GEOS-t vagy más rendszerszoftvert is.
BBGRam Egyfajta GeoRAM klón. Érdekessége, hogy külön tápegységről használva az adatokat megőrzi, sőt akár még szállíthatóvá is teszi, mivel a nagyobbik fekete dobozban négy darab góliát elem lapul. Ennek a példánynak a kapacitása szédületes 1 MB!
Berkeley Softworks GeoRAM 512 A GEOS-hoz készült memóriabővítő eredeti változata a GEOS fejlesztőitől. Szép, hibátlan példány!
Data 2000 GEO-RAM Az ismert GeoRAM modul modernizált verziója. A kapacitás továbbra is 512 KByte, viszont kisebb méret, kevesebb IC, alacsonyabb fogyasztás jellemzi.
REX 1674 GeoRAM 512 KByte A kifejezetten GEOS-hoz készült, 512 KByte kapacitású memória bővítő német változata.
REX 7806 Centronics-Interface Ahogy a neve sejteti, Centronics nyomtatókat tudunk ezzel az illesztővel a soros portra kötni. Külső táp kell neki, vagy talán egy kazetta-port csatoló, ami nincs meg hozzá.
REX 9502 Duo-Epromkarte Egy egyszerű EPROM foglalat kártya, amelyre két 8K-s vagy egy 16K-s EPROM-ot lehet elhelyezni.
REX 9507 Format-Hardcopy-Turbo-Modul Több funkciót egyesít ez a bővítmény.
REX 9523 Reset Schalter Egyszerű reset-kapcsoló a user-portra.
REX 9528 Combi-Karte Kernal helyettesítő foglalat, egyszerre két EPROM számára. Egyes infók szerint nem csak Kernal-t, de külső cartridget is tud emulálni! Lógnak rajta még kapcsolók is, azonban két vezetékvég szabadon van és leírás híján csak gyanítom, a gépen belül hová kellene forrasztani őket a beépítés során.
REX 9531 Userport-Erweiterung User-port hármas elosztó és reset-kapcsoló.
REX 9545 Pictures-Printer-Modul Egy hardcopy modul a javából. Képeket lehet vele kilopni vagy kinyomtatni programokból.
REX 9546 RS-232-Modul Nevével ellentétben nem tartalmaz szabványos soros portot, csak valamiféle terminál programot, amellyel a user-porton lehet adatátvitelt megvalósítani.
REX 9555 Micro-Maxi-Prommer II Megint egy EPROM égető...
REX 9600 1MB Goliath Epromkarte Összesen 1MB programot helyezhetünk el a kártya 16 EPROM foglalatába. A tárolóterület kezelésében egy beépített modul manager nyújt segítséget.
REX 9603 QuickByte 2 Eprombrenner Talán a C64-hez elérhető legintelligensebb EPROM égető készülék. Beépített szoftverrel rendelkezik, van rajta kiegészítő bővítő port is a cartridgek másolásához, szinte minden EPROM típust ismer, stb.
REX 9613 Expert-Cartridge Egy Expert-Cartridge klón a REX-től. Szomorú, hogy kettő is van ebből a típusból, és egyik sem működik! (Vagy csak más szoftvert igényelnek, mint az eredeti Expert kártyák!)
REX 9626 Interface RS 232 Az user-portot alakítja át szabványos csatlakozású RS232 soros porttá.
REX 9629 Hardcopy-Modul II Képernyők kimentését, kinyomtatását tehetjük meg ezzel a kártyával.
REX 9631 Lightpen Egy rendkívül egyszerű felépítésű fényceruza, gyári lemezével együtt. Nem valami precíz szerkezet...
REX 9655 Goliath-Eprombrenner EPROM égető készülék, szoftverrel, leírással, eredeti csomagban.
REX 9675 Slow-Down A processzor sebességét csökkenthetjük ezzel a modullal. Sok értelme nincsen, esetleg játékokat tehetünk könnyebben játszhatóvá vele.
REX 9680 RAM-Floppy 256k A SummaTech bővítőhöz hasonló RAM-floppy.
REX 9702 Play-Function II Valami bővítőkártya...
REX 9705 Power-Play-Modul Valami bővítőkártya...
REX 9805 EXOS V3 Egy újabb gyorstöltő rendszer.
DELA Lightpen A rendkívül csinos külcsínhez nagyon gyér belbecs társul: ennek a fényceruzának annyira kicsi az érzékenysége, hogy gyakorlatilag használhatatlan.
DELA 5-fach Betriebssystem Karte Ismét egy kernal átkapcsoló, hasonló a REX gyártmányhoz. Itt 5 különböző kernalt helyezhetünk el a gépben, melyek közül a kapcsolóval választhatunk.
DELA 80 Zeichen Karte Saját monochrom videó kimenettel rendelkező videokártya a C64-hez. 80x25 karakteres szöveges üzemmódban tud dolgozni, professzionális megjelenésű alkalmazásokhoz kiváló! Csak színes monitoron tudtam tesztelni, azon futott a képe...
DELA DOS Ismét egy gyorstöltő cartridge, ez éppen a Dela cégtől.
DELA 5303 Epromkarte A világ legegyszerűbb EPROM foglalat kártyája.
DELA Eprommer II EPROM égető a DELA cégtől. Sajnos csak a 27256-tal bezárólag boldogul.
DELA IC-Tester Egy TTL IC teszter.
DELA ST4 A DELA cég bővítő-port négyszerező kártyája.
DELA 256k Epromkarte Eprom gyűjteményt alakíthatunk ki a segítségével, hasonlóan a REX termékéhez.
Hobbi Elektronika IC Teszter A Hobbi Elektronika TTL IC teszter kártyája, a Rádiótechnika Évkönyv 1994-ben megjelent kapcsolás alapján.
Hobbi Elektronika Epromégető A Hobbi Elektronika EPROM égetője, a Rádiótechnika Évkönyv 1994-ben megjelent kapcsolás alapján.
Hobbi Elektronika 256k RAM Bővítő A Hobbi Elektronika 1764 kompatibilis RAM bővítője, a Commodore Újság 1993/12-ben megjelent kapcsolás alapján.
CMD RAMLink A CMD cég egyik leghíresebb terméke, a SuperCPU után. 16 MB RAMdisk-ként használható memóriát tartalmaz, és illesztő felületet biztosít más bővítésekhez. A nyomógomb fóliák kissé széttöredeztek a használat során, de esztétikusan helyre lehetett állítani őket kis munkával.
CMD SID Symphony Stereo Cartridge Egy külső SID IC-t csatlakoztatva a géphez, sztereo zenéket hallgathatunk.
CMD Turbo232 Nagy sebességű soros port cartridge a CMD-től, a SuperCPU gyártójától.
CMD SwiftLink Nagy sebességű soros port cartridge a CMD-től, a SuperCPU gyártójától.
CMD Cartridge Port Expander 2+1 A híres CMD cég alaplap bővítő kártyája. Lényeges különbség a többi bővítő port elosztóhoz képest, hogy itt nincs lehetőség az átkapcsolásra, az arra alkalmas cartridge-k "egymás mellett" élnek a csatlakoztatás után.
MJB H8401 Game Port Expander 40/80 Column Converter Ismét egy masszív szerkezet az USA-ból. Azon túl, hogy négy cartridge között kapcsolgathatunk vele, van beépített 80 oszlopos videó üzemmódja is. Ezt azonban nem saját video chippel éri el, hanem pusztán szoftveres megoldással, az eredeti karakterek "megfelezésével". Így ugyan kevésbé jól olvasható a szöveg, viszont nem kell egy másik kimenetre átdugni a monitort minden alkalommal, ha használni kívánjuk.
Cardco CardBoard Five Slot Expansion Interface Öt cartridge csatlakoztatására alkalmas bővítő-port elosztó. Sajnos nincs róla leírásom, de úgy tűnik itt is a címvonalakat lehet konfigurálni, hogy a cartidge-k egymás mellett működjenek.
5 Slot Expansion Ez egy egyedülálló bővítőport sokszorozó, hiszen itt akár 5 cartridge is lehet egymás mellett. Továbbá itt sem váltani lehet közöttük, hanem kis szerencsével párhuzamos működést lehet elérni.
Modulport-Weiche C64 Cartridge Egy bővítő-port négyszerező a 64'er magazin tervei alapján.
Aprospand 64 Egy újabb bővítő-port négyszerező az USA-ból.
Datalux Cartridge Expander SV-703 Három slot-os bővítő-port elosztó.
Stack 4 Slot Motherboard Egy újabb bővítő-port négyszerező, még az elsők közül.
Stack IEEE-488 Cartridge Megint egy Technofor-licensz IEEE-488 interface. A bejelentkező fejléctől eltekintve szinte teljesen megegyezik a Te-Wi gyártmánnyal.
Stack Lightpen+ Újabb fényceruza, mely nem lépi túl az átlagos színvonalat. Érdekes megoldás, hogy a tűzgombot két fémgyűrű helyettesíti, melyek kapacitív elven, érintéssel működnek.
Commodore VIC-1011A RS232C Terminal Az user-portot alakítja át szabványos csatlakozású RS232 soros porttá.
Jameco JE232CM Az user-portot alakítja át szabványos csatlakozású RS232 soros porttá.
Aprotek Universal RS-232 Expansion Interface Kicsit több állítási lehetőséggel, de ez a készülék is a user-portból csinál RS-232 kimenetet.
Aprotek Minimodem-C24 Egy viszonylag korszerű, 2400 bps sebességű modem az USA-ból. Sajnos teljesen csupaszon érkezett, sem doboz, sem szoftver, sem kézikönyv.
Commodore VICmodem (model 1600) Az egyik legelső Commodore modem. A kazetta még tartalmazza a terminál software VC20 és C64 verzióját is.
Commodore Automodem 1650 Az egyik legelső Commodore modem. A kazetta még tartalmazza a terminál software VC20 és C64 verzióját is.
Commodore modem/300 (model 1660) Egy klasszikus, 300 bps sebességű ős-modem a Commodore-tól. Az eredeti, lefóliázott csomagolását nem volt szívem kibontani.
Commodore modem/1200 (model 1670) Egy kicsivel fejlettebb modem, ez már akár 1200 bps sebességgel is képes száguldani!
Commodore Communications Modem Ezt a modemet az teszi szokatlanná, hogy nem a felhasználói, hanem a bővítő portra csatlakozik és beépített funkciókat is tartalmaz az  adatátvitelhez. Elsősorban az angol Compunet szolgáltatáshoz tervezték.
Commodore Adattatore Telematico 6499 Speciális modem, beépített videotext és terminál funkciókkal. Sajnos olasz nyelven működik.
Mitey Mo Modem Egy szép, teljes példánya ennek az amerikai modemnek.
HesModem I Egy szép, teljes példánya ennek az amerikai modemnek.
HesModem 1 Az előző modell átdolgozott, kissé modernizált változata.
Total Telecommunications Modem Egy szép, teljes példánya ennek az amerikai modemnek.
Taihaho Modem TH002-1 Auto dial / auto answer modem. A sebessége talán 1200 bps. Ennél többet nemigen sikerült megtudnom róla.
Volks 6420 Modem Egy szép, teljes példánya ennek az amerikai modemnek.
Volks 6480 Modem Egy szép, teljes példánya ennek az amerikai modemnek.
Pocket Modem Egy nagyon kis méretű modem, ismeretlen paraméterekkel.
Ascom Akustik-Koppler Egyfajta modem előd. A telefonkagylón keresztül hoz létre akusztikus adatkapcsolatot.
Dataphon s21d-2 Egy kicsivel korszerűbb akusztikus modem. Közvetlenül kapcsolódik a User-portra, de más kábellel akár PC-hez is használható.
OEL Comms Pack Valamiféle adatátviteli készülék, terminál, levelezés, és hasonló funkciókkal. Egy DB9-es csatlakozó van az oldalán, de nem tudom mit kellene oda csatlakoztatni.
Commodore BTX-Decoder Modul A 80-as években Németországban létrehozott videotext szolgáltatáshoz illeszti a C64-et. Mivel ez a szolgáltatás már régen megszűnt, így az egység ma már csak technika történeti kuriózum.
64'er online BTX Interface Egy telefonvonalra csatlakoztatható BTX dekóder a C64 végnapjaiból.
Microtext Teletext Adaptor A TV antennajelből teletext képet készít, melyet aztán menteni, nyomtatni lehet.
Microlog AIR-1 Radio Interface Cartridge Rádiós adatátvitelt lehetővé tevő terminál cartridge. Működik, de kipróbálni nem tudtam.
RTTY-CW Interface C-64 Egy török gyártmányú rádió interface. Az user-port kábel sajnos nincs meg hozzá. Ismét egy olyan darab, amit sosem fogok kipróbálni.
Ramsey Packet Modem Modem CB rádión történő adatcseréhez. Készletben vásároltam, magam építettem össze, de kipróbálni már sajnos nem tudtam adóvevő hiányában.
Laser-Interface Egy lézer vezérlő interface. Fogalmam sincs milyen eszköz vagy szoftver kellene hozzá.
A-D Interface Oszcilloszkóp interface 80 kHz-ig. Program hiányában sajnos nem tudtam kipróbálni.
Grappler CD Printer Interface Egy Centronics interface, melynek érdekessége, hogy a bővítő portra is csatlakozik és a soros busz is át van vezetve rajta. Ez az egyik legsokoldalúbb párhuzamos printer illesztő.
Cardco Card? B Printer Interface Egy dobozos Centronics interface Amerikából. A kazetta portba menő táp csatlakozója pótlásra szorul.
Cardco Card? +G Printer Interface Ismét egy amerikai Centronics interface.
Xetec Super Graphic Printer Interface Ismét egy Centronics nyomtató illesztő.
Wiesmann 92000/G C64 Parallel-Interface Egy kissé szerényebb Centronics nyomtató illesztő.
Dynamics Casetten-Recorder Interface Lehetővé teszi szabványos, tuchel csatlakozású magnók használatát a Commodore gépekhez.
Swanley Tapeman 1B Interface Egy mikrofon bemenet és egy fejhallgató kimenet van az illesztőn, amivel a kompatibilis kazettás magnókat lehet a géphez kapcsolni.
Turbotronic Back-Up Board Mk. 2 Kazetta másoló szerkezet. Két adatmagnó kell hozzá, és így áthidalja az eltérő fejállásból származó nehézségeket, valamint a másolásvédelmet is.
Auerswald ACC-64 Valós idejű óra modul. Egy kódolt frankfurti rádióadó jeleit használja az óra szinkronizálásához. Nem tudom működik-e még az említett adó, a nagy távolság miatt nem tudtam kipróbálni.
RTC64C Uhren Modul Német gyártmányú valós idejű óra modul. A kazetta portra csatlakozik és gombelemmel működik. Igazi PC feeling, csak betöltöd a GEOS-t és automatikusan a tényleges időt és dátumot látod!
RTC64C Megegyezik az előzővel, csak kapott egy burkolatot és frissített szoftvert.
CP-Clock F83 Ugyanazt tudja, mint az előző készülék, ám nem kompatibilisek egymással. Pedig ez is német gyártmány, és ezt is szereti a GEOS.
Speech Digitizer A 2 bites hangdigitalizálót a 64'er magazin tervei alapján, Hucky által kissé módosított építőkészletből készítettem. A Speech Basic programnyelv nyújt hozzá számos felhasználási lehetőséget.
Sound Digitizer Az ismeretlen gyártó (home made?) 4 bites hangdigitalizálója fantasztikus hangminőséget produkál!
Tiny-EPROMer A híres Conrad Electronic cég egyszerű EPROM égetője.
Roßmöller TAST 64 94 gombos billentyűzet a C64-hez! Sajnos csak az első sorozatú gépekhez használható. A működéséhez KERNAL csere is szükséges volna, de idáig még nem jutottam el. Eredetileg ez a billentyűzet a B-128 és P-500 gépekbe került beépítésre 1982-ben.
Roßmöller Vesuv Eprommer Az eprom égető érdekessége, hogy C64-en és Amigán is használható.
Roßmöller Layout Designer Maga a cartridge házi készítésnek tűnik, de a Roßmöller remek NYÁK tervező programját tartalmazza.
Velleman K2628 Interface Motherboard Valamiféle illesztő egységek alapjául szolgáló alaplap. Sajnos nincsenek további egységeim ebből a sorozatból, így kipróbálni nem tudom.
FischerTechnik Interface Relék, motorok és hasonló ketyerék működtetését teszi lehetővé az userporton keresztül.
Hayden Light Lab Fénnyel kapcsolatos kísérletek végezhetők ezzel a készlettel. Sajnos az interface nem része a kitnek.
MT81 Interface Mannesmann Tally nyomtatókat tehetünk Commodore kompatibilissé ezzel az interfésszel. Amikor licitáltam rá nemigen tudtam mit vásárolok... :-)
1541 Flash! Egy korai megoldás az 1541 meghajtók párhuzamosítására. Szép, hiánytalan készlet, mellyel két meghajtót köthetünk a C64-re.
RAMBOard Egy floppy bővítő panel. Ad némi extra RAM-ot a készüléknek, hogy felgyorsítsa a lemez másolást Maverick alatt.
SuperCard Plus Egy újabb floppy bővítő panel.
6502 RAM/ROM Nicolas Welte fejlesztette ezt a bővítő panelt, mely PET gépben és 1541-es floppyban egyaránt használható. Most az egyik meghajtómban van, JiffyDOS-szal és DolphinDOS-szal feltöltve.
IDE64 V3.4 Ha nem is a legfrissebb verzió, de végre sikerült szereznem egy példányt a legendás merevlemez vezérlőből. Josef Souček licence alapján Füvesi István építette meg.
DUART V1.2 Az IDE64-hez használható kiegészítő panel, mely két szabványos soros portot tesz elérhetővé, amiken keresztül akár egy PC-t is csatlakoztathatunk külső meghajtóként.
IEC-ATA Interface Asbjørn Djupdal terveit Novák Joe frissítette föl és ő építette meg a kapcsolást is. Az illesztővel ATA merevlemezt lehet a szabványos IEC buszra kötni.
1541-III v1.0 SD/MMC memóriakártyán lévő .D64 állományokat használhatunk floppy lemezként ezzel a soros buszra kapcsolt szerkezettel. A használatát saját kijelzője segíti. Ezt a példányt Jan Derogee tervei alapján MotoHacker készítette nekem.
1541 Ultimate Plus Ethernet Ez az egyik legkorszerűbb és legkompatibilisebb háttértár. Szintén SD memóriakártyáról emulálja az 1541 meghajtót, viszont tartalmaz több freezer cartridge-t és 16 MB REU-t is. Sőt, ezen a verzión már a hálózati illesztő is helyet kapott.
Egérillesztő Ezzel az illesztővel szabványos soros PC egeret tudunk a C64-re kapcsolni. Működik 1350 (joystick emulátor) és 1351 (arányos) üzemmódban is. Mivel a PC egerek felbontása sokszorosa egy 1351-ének, kezdetben meg kell szokni a "lassúkezű" kezelést. Az eredeti tervek Hársfalvi Leventétől származnak, majd ezt dolgozta át Füvesi István és CapaC.
DTL BASIC Dongle Kazetta-port dongle a Dataview cég DTL BASIC fordítójához. Sajnos az eredeti software nincs meg hozzá. Ki gondolná, hogy '82 környékén akkora értéknek számított egy BASIC compiler, hogy érdemes volt hardware védelemmel forgalmazni!
Datel C.P.L. Cable Egy speciális Centronics nyomtatókábel az user-portra. Nem néztem meg, de lehet hogy azonos a geoCable-lel.
geoCable Centronics kábel a C64 user-portjára, egyfajta GEOS szabvány. Saját készítés.
IEC hub Ez a kütyü a soros IEC buszt csillagpontosítja. Saját készítés.
KB-Electronic Synthesizer in Stereo Elektronikus építőkészlet, amellyel két csatornára bonható a C64 hangja. Voltak némi problémáim az életre keltésével, mivel egy 470 Ω-os ellenállás helyett egy 470 kΩ-os volt a csomagban.
Cabletronic CR49 Userport Reset Egy halál egyszerű reset megoldás a "gömbölyű" C64-ekhez. A user-portba dugva diszkréten hozzátapad a géphez.
Capri Computer Supplies Reset Switch Ismét egy igen közönséges reset gomb a user-portra.
XAP1541 Adapter Ez igazából PC cucc, de mégis ide kívánkozik. Segítségével lehet a Commodore floppy meghajtókat a PC párhuzamos portjára kapcsolni soros és párhuzamos kábellel. Mr. Axel gyártmánya, Joe Forster/STA forgalmazásában.
1541emu Kábel Szintén PC cucc, ami egy floppy meghajtót emuláló programhoz használható.
Commodore DTV 30 TV-re köthető videojáték 30 programmal, de valójában sokkal több annál. Kis átalakításokkal egy komplett, továbbfejlesztett C64 hozható ki belőle. Ezt a példányt sajnálom széthackelni, megvárom hogy sikerüljön szereznem még egyet.
Web.it Commodore 64 Ennek a gépezetnek nagyjából már semmi köze sincs az öreg C64-hez. Minden esetre ez az utolsó számítógép, amin még Commodore 64 felirat van, és amin még megtalálható a C= billentyű. Fölépítésében is még a hőskort idézi a szerkezet: a billentyűzet alá van beépítve az egész számítógép, s kijelzőként elég neki egy TV is. Ettől függetlenül ez már színtiszta PC, ROM-ba égetett speciális Win 3.1 operációs rendszerrel, internetes alkalmazásokkal és C64 emulátorral. Igaz, a gép csúfos piaci bukást szenvedett, de mégis egy érdekes lábjegyzet a C64 történelméhez. Ez a példány teljesen új, használatlan, csak a fotó kedvéért csomagoltam ki. Egyébként ékes holland nyelven működik.

 

Kezdőlap
Vissza

fizetett hirdetés

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange