Kezdőlap

fizetett hirdetés

 

Programnyelvek

Sokkal több időt töltöttem a C64 előtt program írással, mint játékkal. Még nem volt számítógépem, amikor  az azonos című TV műsor indíttatására szüleimmel megvásároltattam a TV BASIC könyvet, és belemerültem a programkészítés varázslatos világába. Előbb csak papíron, később egy VC-20 gépen, majd pár év múlva álmaim netovábbján, egy C64-en hódoltam a szenvedélyemnek.

Hamar rájöttem azonban, hogy a beépített BASIC V2.0 értelmező roppant kényelmes ugyan, de a legtöbb feladat megoldására egyrészt a szolgáltatások szűkös volta, másrészt az alacsony végrehajtási sebessége miatt alkalmatlan. A végrehajtási sebességet eleinte BASIC fordító programokkal, később pedig az Assembly nyelv megismerésével orvosoltam. A hiányzó szolgáltatások pótlására azonban más, magas szintű programnyelvek megismerése kínálkozott a legjobb megoldásnak.

Itt szeretnék egy kis áttekintést adni a C64-en elérhető magas szintű programnyelvek és BASIC parancs bővítmények kínálatából. Emiatt itt nem térek ki a különböző assemblerekre és compilerekre, noha azokból is rendkívül széles a választék. Szintén kihagyom a csupán a gép kezelését támogató, de programozásra alkalmatlan bővítményeket is (pl. DOS 5.1).

Egyelőre csak felsorolás szintjén ismertetem a listát, de ha mást is érdekel a dolog, szívesen adok egy rövid leírást is az egyes nyelvjárásokról. Sőt, megfelelő érdeklődés esetén akár föl is tölthetem a szoftvereket! Ugyanakkor ha valaki ismer más, itt nem szereplő programnyelvet, szívesen fogadok minden információt!

BASIC programnyelvek és bővítmények

    80 Zeichen BASIC

Igazából egy 80 karakteres képernyőt kezelő rendszerszoftverből indult a dolog, de később kiegészítették különböző grafikus és hangképző utasításokkal is, valamint egyéb rendszerparancsokkal.

                   Adman Speech Maker (cartridge)

Ez a beszéd szintetizátor cartridge beépített támogatást tartalmaz a BASIC programból történő használathoz.

                   Adman Speech Synthesiser (cartridge)

Ez a beszéd szintetizátor cartridge beépített támogatást tartalmaz a BASIC programból történő használathoz.

    BASIC V3.5

Egy kicsit továbbfejlesztett CBM/Microsoft BASIC. Tartalmazza a Plus/4 utasításainak zömét.

    BASIC V4.0

Egy kicsit továbbfejlesztett CBM/Microsoft BASIC. Alapból ez a PET sorozatú gépek nyelve.

    BASIC V4.2

Egy kicsit továbbfejlesztett CBM/Microsoft BASIC.

    BusinessBASIC 64

Főleg adatkezelési és egyéb "professzionális" felhasználásokhoz nyújt segítséget ez a bővítmény. Van beépített ablakozó rutin, strukturált programozás és fejlett string függvények. A relatív fájlokat is kényelmesen kezeli.

                   Currah Speech 64 (cartridge)

Ez a beszéd szintetizátor cartridge beépített támogatást tartalmaz a BASIC programból történő használathoz.

    Disc-BASIC

A lemezműveletek, mint pl. a relatív file kezelés válik egyszerűvé ezzel a bővítménnyel.

    Dreher

Ez a bővítmény nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy valós idejű 3D grafikát hozzon létre a C64-en! Ehhez minden szükséges utasítást tartalmaz, modelleket pedig legkényelmesebben a Giga-CAD programmal hozhatunk létre hozzá.

    Euklidex

Ennek a bővítménynek egyetlen célja van: a matematikai számítások megkönnyítése, és függvények ábrázolása.

    ExBASIC Level II (cartridge)

    geoBASIC

Amint a neve sejteti, ez a szoftver GEOS alatt futtatható. Kényelmes programozói környezetet biztosít hozzá, hogy BASIC parancsokkal érjük el a GEOS felületét és szolgáltatásait.

    Graphics BASIC V1.07

Ezt a BASIC nyelvjárást szerintem mindenki ismeri. A hiányzó grafikai és hangképző utasításokat igyekszik pótolni, kiegészítve persze egy kissé fejlesztett I/O és strukturált programozással.

       GW-BASIC V1.0

A PC-ről ismert BASIC nyelvjárás C64-hez illesztett verziója.

       IRQ-Manager

Ez a bővítmény néhány új utasításával egyetlen speciális területet céloz meg: a megszakítás vezérelt BASIC programok készítését. Segítségével egyes BASIC szubrutinjainkat a gép rendszerüteme aktiválhat időről időre.

                   Magic Voice (cartridge)

Ez a beszéd szintetizátor cartridge beépített támogatást tartalmaz a BASIC programból történő használathoz.

    Master 64

Mivel sokat foglalkoztam adatbázis kezeléssel, ez a programnyelv vált a kedvencemmé! Igaz, nincsen benne igazi strukturált programozási lehetőség, de a fejlett képernyő kezelés és a beépített ISAM adatbázis kezelő rendszer mindenért kárpótol!

    MCC-System

Basic környezetből teszi lehetővé több színű szövegek kezelését és más megjelenítési trükkök alkalmazását. A több szín egyrészt azt jelenti, hogy egy karakteren belül is több szín jelenhet meg ("szivárványos" betűk), másrészt pedig egy komplikált szoftveres megoldással harmincra növelték a megjeleníthető színek számát.

    Microvox-64

A megfelelő beszéd szintetizátor cartridge szolgáltatásai érhetők el BASIC környezetből ennek a bővítménynek a segítségével.

    NBASIC V1.2

    Pegasus BASIC V4.0

Ez sem egy elterjedt bővítmény, pedig kínál néhány szokatlan és izgalmas új lehetőséget, főleg a grafika, ablakkezelés és hangképzés területén.

       Printer BASIC

    Simon's BASIC (cartridge)

Nincs C64 felhasználó, aki ne ismerné ezt a BASIC kiegészítést. Ez vált a legelterjedtebb megoldássá, ha grafikus, zenei vagy strukturált utasításokra volt szükség egy BASIC program elkészítése során. Elérhető lemezes és cartridge formátumban is, ez utóbbi használata nyilván sokkal kényelmesebb.

       Speech BASIC V2.7

Ez is egy speciális BASIC bővítmény. A megfelelő hardver csatlakoztatásával (ilyet árusított annak idején a Hobby Elektronika, de házilag is könnyedén elkészíthető) BASIC programból tudunk digitalizált hangokat rögzíteni, tárolni és visszajátszani. Készülhet a beszélő póker, vagy más, komolyabb alkalmazások.

    Super Expander (cartridge)

Ez a bővítő kártya a Simon's BASIC riválisának is tekinthető, szintén a Commodore-tól, hasonló időpontban jelent meg. Főként a grafikus és zenei utasításokra koncentrál, egyéb területeken elmarad a versenytársa mögött.

    The Tool 64

    Tuned Simon's BASIC (TSB)

Arndt Dettke tovább bővítette az amúgy is közkedvelt Simon's BASIC-et, és kb. további 20 utasítással tette azt még jobban használhatóvá.

    Voicemaster V2.18

Szintén a beszéd digitalizálását és visszajátszását segíti ez a bővítmény, viszont a saját hardvere kell a működéséhez.

    Voicemaster VM4.0

Szintén a beszéd digitalizálását és visszajátszását segíti ez a bővítmény, viszont a saját hardvere kell a működéséhez.

    Voicemaster Junior VMJR 1.0

Szintén a beszéd digitalizálását és visszajátszását segíti ez a bővítmény, viszont a saját hardvere kell a működéséhez.

       Warsaw BASIC

Egy lengyel, házilagos készítésű bővítménynek tűnik, néhány megszokott funkcióval.

    WS BASIC

Ismét egy nem hivatalos kiegészítés. Ettől függetlenül egészen sokrétűen használható.

    Window-BASIC

Ez a bővítmény 16 új utasításával viszonylag szerénynek mondható, de aki szeretne könnyedén pull-down menüket és ablakokat alkalmazó programot készíteni, annak mindenképpen ajánlható.

    Window Wizard

Igazán látványos ablakkezelő megoldásokat tartalmaz ez az egyszerű bővítmény.

Pascal programnyelvek

    Abacus Pascal

Ez bizony még egy nagyon kezdetleges Pascal megvalósítás.

       G-Pascal

Egy szerényebb Pascal megvalósítás, mely inkább a grafikus utasításokra helyezi a hangsúlyt, s nem a szabványos adatstruktúrákra, stb.

    Oxford Pascal

Ez a Pascal implementáció használható a legjobban mindközül. Minimális módosításokkal futtathatóak akár a PC-s Turbo Pascal programok is (persze eltekintve a grafikus és hasonló utasításoktól). Nem utolsó szempont, hogy futtatható állományokat is tudunk létrehozni vele, tehát valódi szoftver fejlesztésre nyílik lehetőség általa!

    Pascal 64

       UCSD-Pascal 1.3

Egyéb programnyelvek

    Abacus Cobol C64 v2.5

       C64 Forth v1.0

    C Compiler

Saját fejlesztő környezete, professzionális editora ellenére eléggé gyermekcipőben jár még ez a próbálkozás. Inkább alkalmas a nyelv bemutatására, mint komoly fejlesztésekre.

    Comal 80 V0.14

    Comal 80 rev 2.01 (cartridge)

       Forth'79 Standard

    Logo

    Micro-Lisp V2.6

                   Nevada Cobol

Érdekessége ennek a programnyelvnek, hogy kimondottan a CP/M cartridge támogatására készült, anélkül nem működik.

    Pilot

    Power C

    Promal v2.1e

 

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange