Kezdőlap

fizetett hirdetés

 

Operációs rendszerek

 

A C64 használata pusztán a beépített BASIC V2.0 értelmezőre támaszkodva nem kimondottan egyszerű mutatvány. Ez okból kifolyólag többekben igény ébredt az áttekinthető,  könnyen kezelhető, vagy akár a PC-t idéző operációs rendszerek iránt.

Commodore 64-en alapvetően négy típusú operációs rendszert különböztetünk meg:

  1. Értelmező alapú operációs rendszerek.

Ide tartozik az összes BASIC verzió, de akár a DOS 5.1 vagy Help+ jellegű utasítás bővítmények is. Csak némi fenntartással tekinthetők önálló operációs rendszereknek ezek a szoftverek, ezért itt most nem is részletezem őket. Néhányuk megtalálható a programnyelvek oldalon.

  1. Unix-szerű operációs rendszerek

Többnyire a C64-en nevelkedett, majd nagygépes környezetbe került programozók veszik a fejükbe, hogy létrehoznak valami Unixhoz hasonló, pusztán parancssoros operációs rendszert a C64-re. Több hasonló rendszer is született a '90-es évek közepén. Tisztelem eltökéltségüket, de bevallom, jómagam sosem láttam értelmét az efféle öncélú munkának.

    ACE-64

Állítólag ez a rendszer kezeli a legtöbb korszerű hardvert is. A képen jól látszik pl. a 16 MB-os bővített memória, és hogy a RAMLink-et is kereste betöltéskor a rendszer.

    Asterix

Ez az operációs rendszer nem túlzottan látványos és igazán sok tapasztalatom sincs a használatáról.

    DOS/65

Meglehetősen jelentéktelen kinézetű operációs rendszer. A CP/M működését utánozza Z80 cartridge nélkül.

    LUnix

Egy kép többet mond ezer szónál...

    OS/A65

Egy kép többet mond ezer szónál...

    ShadOS

Egy kép többet mond ezer szónál...

 

  1. Grafikus operációs rendszerek

A grafikus operációs rendszer hallatán mindenki a GEOS-ra gondol, és nem alaptalanul. Ez a rendszer tulajdonképpen egyfajta gyári alternatívává vált a BASIC-kel szemben, a C64C modellekhez mellékelték is a rendszerlemezét. Jelentősége miatt egy külön oldalon is foglalkozom vele. Ugyanakkor a GEOS és a rá épülő rendszerek mellett létrejött néhány teljesen egyedi grafikus operációs rendszer is.

    GEOS

Több fejlesztési lépcsőt megért alapmű. Az 1.2-es verzió volt az első használható kiadás, amit hamarosan követett az 1.3-as, amely már támogatta az egér kezelést. Elvileg létezett 1.5-ös kiadás is, (legalábbis deskTop verziószámban találkozni vele), de igazából a 2.0 verzió volt az, ami valóban használhatóvá tette a koncepciót. Egyben ez az utolsó hivatalos kiadás is a Berkeley Softworks-től, az eredeti fejlesztőktől. Ezután jelentek még meg félhivatalos továbbfejlesztések főként német nyelvterületen (ilyen pl. a GEOS 2.5 vagy a MegaPatch 3), de több önállónak tekinthető operációs rendszer is épült a GEOS alapjaira. Igazából ez az egyetlen operációs rendszer család, ami valóban használhatónak tekinthető, mivel egyedül ehhez készültek nagy számban applikációk.

    gateWay

Szintén egy ráncfelvarrott GEOS verzió. Nem rossz próbálkozás, de túl sok újdonságot a megjelenésen túl nem hozott a 2.0-hoz képest.

    Wheels

Eddig ez az operációs rendszer a csúcs számomra C64-en! Kezeli a legtöbb korszerű hardvert, mint pl. memória bővítők, vagy SuperCPU, több ablakot kezelő desktop-ja van és hasonló újítások jellemzik. Végre működik a WinVICE 2.0 emulátoron is!

    Contiki

Nagyon kis memória foglalású, univerzális, hálózatos operációs rendszer. A C64-es megvalósítás csak egy a sok közül. Lényegében a beépített internetes lehetőségei miatt kell megemlékeznünk róla, külső programok nemigen készültek hozzá, a támogatottsága alacsony.

    Workbench

Némileg a GEOS-ra emlékeztető, de azzal nem kompatibilis operációs rendszer. Ígéretes próbálkozás, de sajnos az alacsony software támogatottság megpecsételte a sorsát.

 

  1. Hardware bővítményt igénylő operációs rendszerek

Ide soroltam minden olyan operációs rendszert, melyek nem futtathatók valamilyen speciális hardware egység hiányában. Ha nagyon szigorúan vesszük, a Wheels is ide tartozna, mivel memóriabővítő elengedhetetlen a működéséhez.

    CP/M

Ez a DOS-ra emlékeztető operációs rendszer szabványnak számított a DOS-t megelőző időkben. Rengeteg felhasználói program készült hozzá, ezért ésszerűnek látszott C64-re is kidolgozni egy megoldást. Mivel azonban a kód 8080 processzorra íródott, a C64-en elengedhetetlen működéséhez egy Z80 processzort tartalmazó cartridge.

 

         Wings

Valódi 16 bites, ablakos, multitasking(!) operációs rendszer. Nagyban emlékeztet a Wheels-re, de a megnövekedett erőforrás igény miatt elengedhetetlen egy SuperCPU a futtatásához.

    Final III Cartridge

Ez végre egy igazi hardware alapú operációs rendszer! Nincs betöltődés, nincs várakozás! Ezen túlmenően viszont mint minden grafikus operációs rendszer, ez is meglehetősen lassan és körülményesen használható. Cserébe lehetőség van egy fejlesztői rendszerrel hozzá kiegészítő alkalmazások létrehozására is.

    IDEDOS

Ez a software az IDE64 cartridge beégetett operációs rendszere. Alapvetően úgy működik, mint bármelyik DOS kiegészítő a "@" jel használatával, ám van egy kényelmes File Manager funkciója is.

 

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange