Segítség!

Olykor nekem is jól jönne egy kis segítség. Itt találhatók azok a készülékek, melyekkel nem boldogulok. Talán valakinek van információja, ötlete...

ELTE Modul

Egy magyar fejlesztésű IEEE-488 illesztőmodul. Egy további felirat szerint hardcopy funkciója is van. A PET csatlakozó mellett van egy szokások Commodore Serial csatlakozója is.

Bekapcsoláskor egy "R40" rendszerlemezt kér a meghajtóba és nem hajlandó továbblépni. Sajnos fogalmam sincs, hogy miféle rendszerlemezre volna szüksége. Hálásan fogadok minden ötletet!

Írtam e-mailt az ELTE Informatikai Tanszék több dolgozójának, de sajnos válaszra sem méltattak. Szomorú hely lehet egy olyan egyetem, melyet egyáltalán nem érdekel a saját történelme...

Az EPROM tartalma letölthető itt: (Sajnos sérültnek tűnik az IC, mivel többször kiolvasva bizonyos byte-ok eltérnek!)

Íme az a bizonyos modul. Az előző tulajdonosának valószínűleg nem volt PET - IEEE-488 kábele, mivel kialakított egy direkt kivezetést is, amit én már itt eltávolítottam.


 

REX 9528 Combi-Karte

Egy KERNAL helyettesítő áramkör sok kapcsolóval és néhány szabad vezetékvéggel. Jó volna tippet kapni, mit hová kell forrasztani az alapgépben. Egyes Interneten föllelt infók szerint a kártya képes külső cartridge emulációjára is. Ehhez van szükség a két szabad vezetékre, melyeket a bővítő port 9-es és 11-es lábára kell forrasztani. De ez még nem bizonyított... A bővítés sajnos csak a régi típusú gépekben használható, mivel az új gépekben már egy 16kB-os EPROM-ban kapott helyet a BASIC és a KERNAL is, ami nem 24, hanem 28 lábú.

Így néz ki a teljes kapcsolás. Két EPROM van rajta, vélhetőleg alternatív KERNAL-lal vagy cartridge tartalommal feltöltve.
 

A bal oldali kapcsoló. Négy állású, három szegmenses kapcsoló. Itt csak egy szegmens három lehetséges állása van kihasználva. Lényegében az áramkör A pontját köti össze a D, G vagy I pontok valamelyikével.
 

A jobb oldali kapcsoló. Látható, hogy négy láb össze van forrasztva és együtt a B pontra vannak kötve. A velük szemben álló központi szegmensre kötött vezeték szintén szabadon lóg. A másik központi szegmens az A pontra megy. Vele szemben az alábbi pontokra indulnak vezetékek sorban: C, H, F és E.
 

Itt láthatók a kapcsolók beforrasztásai. A forrasztási szemek jelölései a vezetékek alatt balról jobbra: I H G F E D C B A. A magányos vezeték a J pontra van forrasztva, ez egyébként összeköti a 7400 IC 9-10-11 lábait. (Az egyik vezeték itt éppen levált, ez ne zavarjon meg senkit!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stereo SID

Egy kapcsolás, melyet több helyen is publikáltak már. Többször megépítettem, de soha nem működött! Hozzájutottam egy gyári, új építőkészlethez is, ahol minden adott volt, csak be kellett forrasztani a néhány alkatrészt. Ez sem működik... Egy sztereo készülék csatlakoztatása után az egyik oldalról hallani csak rendkívül halkan a számítógép hangját, szó sincs szétválasztásról!

Végre! Sikerült kiküszöbölnöm a kapcsolás hibáját. Az építőkészletbe a 470 Ω-os ellenállás helyett tévedésből egy 470 kΩ-os került. Az alkatrészeket kimérve és a kapcsolási rajzzal összevetve kiderült az eltérés. Most már korrektül működik a kapcsolás, balról a magas, jobbról a mély hangok hallhatók. Egy Genius aktív hangszóró párra kötöttem, mely rendelkezik virtuális 3D hangzáskép előállítással. Így már nem csupán a frekvencia alapján történik a szétválasztás, hanem egyéb, általam ismeretlen szabályszerűségek teszik valóságossá a sztereo hangzást.

Ez a kapcsolás a Tippek és trükkök a Commodore 64-eshez c. kötetben került bemutatásra.

 

 

Ez az építőkészlethez mellékelt dokumentáció. Látható az alkatrészlistában, hogy az R4 ellenállás kétszer is szerepel, míg az R5 hiányzik. A könyv alapján beazonosítható a helyes számozás.

 

 

 

 

Kezdőlap

fizetett hirdetés

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange