Kezdőlap
Vissza

fizetett hirdetés

 

Heavy Duty tápegység

Több okom is volt rá, hogy készítsek egy saját, nagy teljesítményű tápegységet: egyrészt a memória bővítőket és más, nagy teljesítményfelvételű cartridgeket senki sem ajánlja a gép eredeti tápjáról üzemeltetni, másrészt pedig a floppy tápegységek sorra döglöttek meg, s lassan hiánycikké váltak a gyűjteményemben. Elhatároztam hát, hogy készítek egy univerzális tápegységet, mely kellően nagy teljesítményű, s az összes leggyakrabban igényelt feszültséget szolgáltatni képes az alapgép és a perifériák kiszolgálásához.

Az alapkoncepció egyszerű: végy egy PC tápot, szerelj bele pluszban egy ~9V-os trafót, majd lásd el a szükséges kimenetekkel. Az interneten lehet is találni ilyen egységeket készen, de az áruk meglehetősen elrettentő: 30.000,- forintnál kezdődnek. Megnyugtatásul közlöm, hogy mire végeztem, az enyém is közelítette ezt a határt. Ennek persze főként magam voltam az oka, hiszen ragaszkodtam hozzá, hogy mind műszakilag, mint esztétikailag kifogástalan készüléket alkossak.

Egy 200 Wattos Samsung ATX tápegységet vettem, ehhez tudtam jutányosan hozzájutni, s ez a teljesítmény elegendőnek tűnt. Nem volt mellékes szempont a választásban az sem, hogy nem egy névtelen, megbízhatatlan élettartamú egységet akartam. A tápegységnek csak a paneljét tartottam meg, a burkolatot és a vezetékeket eltávolítottam.

Mellé terveztem egy kiegészítő panelt a ~9V előállításához, és egyéb segédfunkciókhoz. A ~9V-ot egy 16 VA teljesítményű beforrasztható transzformátor szolgáltatja, ehhez 2A-es biztosíték szükséges. A panelre került még egy műterhelés is, mivel mindenhol azt olvastam, hogy ezt szükséges az 5V-os ágba bekötni az ATX tápoknál ahhoz, hogy a 12V-os feszültséget fölhúzzák a névleges értékre. Úgy alakítottam ki a panelt, hogy ez a terhelés a tápegységhez illeszthető legyen: TO220-as tokozású 10 Ohmos, 20W-os teljesítmény ellenállásokat lehet beforrasztani, egyet vagy kettőt, de akár teljesen el is lehet hagyni őket. Én egy ellenállást alkalmaztam (mivel több ezer forint egy darab is), 2,5W terhelést létrehozva. Így utólag úgy tűnik, ez a rész akár teljesen el is hagyható, hiszen ezzel a terheléssel a névleges 12V még csak 11,5V körüli értékre emelkedik, ha viszont akár egy alapgépet, akár egy meghajtót kapcsolunk a tápra, az máris elegendő terhelést ad a feszültség felhúzásához.

MotoHacker barátom tanácsára helyet kapott még a panelen egy 78S09 IC is, amely 9V-ot állít elő. Fontos, hogy az "S" jelölésű IC-t alkalmazzuk, mivel ez képes 2A áramot szolgáltatni.

A képen látható panel kimondottan a Samsung táphoz lett tervezve, úgy hogy az átkötéseket a legegyszerűbb legyen kialakítani. Más tápegységekhez eltérő panel alkalmazása lehet célszerű.

 

 

A két panelt egy alumínium profilból kialakított sínre csavaroztam, majd az egészet egy kellően nagy, szellőzőrésekkel ellátott műanyag házba szereltem. Az alapgép tápkábelét fixen beforrasztottam a segédpanel megfelelő kivezetéseire, a perifériák tápellátásához viszont aljzatokat építettem a házba (8 darabot). Az XLR csatlakozó mellett döntöttem, mivel ez reteszelt, kellően törés biztos és megfelelő nagyobb áramok átvezetéséhez is. Minden aljzaton egységesen kivezettem az 5, 9 és 12V feszültségeket, vagyis a periféria tápkábelének kialakítása határozza meg a tényleges kiosztást. Ezután már csak a hálózati csatlakozó, egy kapcsoló, és a hűtőventillátorok beépítésére volt szükség. Meglehet hogy a ventillátorokat illetően kicsit túlzásba estem, de egyrészt termelődik bent hő rendesen, másrészt pedig így nézett ki jól a doboz. Megfelelő körvágó szerszám hiányában senki ne vállalkozzon ilyen lyukak készítésére!

       

 

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange