Kezdőlap
Vissza

fizetett hirdetés

 

XE1541 Card

Talán többekben fölmerült már a gondolat: milyen jó volna, ha úgy kezelhetnénk PC-n Commodore lemezeket, hogy közben nem kellene külső meghajtóval és kábelekkel bajlódnunk, sőt, eközben egy C64 pedig elérhetné a PC merevlemezét. Nos, a megoldás mely ezt tudja, megérkezett: itt az XE1541 Card!

Az elképzelés roppant egyszerű: építsünk be egy 1541-es floppy meghajtót egy PC-be, belül kábelezzük össze, majd kommunikáljon minden mindennel. Lássuk, hogyan épül föl egy ilyen rendszer.

  1. A PC

Végy egy öreg PC-t. Elvileg akár egy 386-os is megfelel, ám célszerűbb egy PI vagy PII konfigurációt beszerezni. Fontos, hogy legyen üres IDE hely, és némi szabad tér a házban az extra elektronika számára. A PC-re telepítsünk DOS-t, vagy esetleg Windows-t futtassunk rajta parancssorban. Én az utóbbit használom (Win98 BootGUI=0 opcióval).

 

Rögzítsünk a házban négy távtartót az elektronika méretének megfelelően. Én egy kikukázott 486-os házból szereztem őket. A rögzítésükhöz kétkomponensű ragasztót használtam - egyszerűbbnek tűnt, mint a furkálás. Arra ügyeljünk, hogy a panel a meghajtó közelébe kerüljön, mert a kábelek némelyike meglehetősen rövid!

 

 

 

 

 

 

  1. A floppy elektronika

Floppy elektronikaként leginkább egy 1541-II drive-ból származó jöhet szóba. Ez kellően kicsi, nincs rajta a tápegység, és a szükséges átalakítások is egyszerűen elvégezhetőek rajta. Az összeköttetésekhez szalagkábeleket használjunk, melyek régi PC-k hátlapi kivezetéseiből származnak. A soros csatlakozáshoz 9 eres kábel jó (PC serial port), a párhuzamoshoz 15 eres (PC game port), az LPT csatlakozáshoz pedig 25 eres kábel szükséges (PC printer port). A kábelek végeiről a csatlakozókat forrasszuk le, hogy csak a tűsoros csatlakozók maradjanak rajtuk. Ideális beszerzési forrás lehet a pl. a mogyoro.hu.

 

Elsőként építsük ki az alaplapon az ismert módon a párhuzamos csatlakozást. Ne feledjük átvágni a NYÁK-ot az IC egyes és kettes lába között. Forrasszuk be a kábelt az alábbi lábkiosztás szerint, majd rögzítsük kétoldalas ragasztószalaggal:

VIA#1 Szalagkábel
2, PA0 1
3, PA1 2
4, PA2 3
5, PA3 4
6, PA4 5
7, PA5 6
8, PA6 7
9, PA7 8
18, CB1 9
39, CA2 10

Most jöhetnek az apróságok:

Távolítsuk el az egyik serial csatlakozót (CN5 vagy CN6). Helyére forrasszunk be egy 9 eres kábelt a NYÁK-on feltüntetett számozás szerint. A 7-8-9 ereket földeljük.

Forrasszuk ki a tápcsatlakozót (CN7) és a kapcsolót (SW1). A tápcsatlakozó helyére forrasszunk be egy levágott IDE Y-tápkábelt a fotón látható mintára. A kapcsolót vezessük ki a hátlapra egy négyeres kábellel. Bármilyen kis méretű, két körös kapcsoló megteszi 3A terhelhetőséggel.

Az előlapi LED-ek kábelét forrasszuk ki (CN1), és ültessünk be a helyére egy tüskepárt (a jobb oldalira nincs szükség, maradjon üresen).

A CN4-es tüskesor végén van két kihasználatlan pólus, ide forrasszunk be egy újabb tüskepárt.

Végezetül az üres R41 pozícióba építsünk be egy 150 Ohmos ellenállást.

 

Ha mindennel végeztünk, valami hasonlót fogunk magunk előtt látni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. A floppy mechanika

Az 1541-II meghajtóknak sajnos nincsen beépíthető előlapja, ezért használjunk egy 1541C meghajtóból kiszerelt mechanikát. Ezen kivételesen semmilyen módosításra nincs szükség, a szükséges illesztések az XE1541 panelon lesznek kialakítva.

  1. Az interface kártya

Az interface kártya igazából nélkülözhető, de mivel nem akartam az alaplapon forrasztgatni, ezért szereztem egy NetMos PCI alapú IO kártyát. Ezen egy soros port van kivezetve, továbbá egy párhuzamos port van kialakítva egy dupla tüskesoron keresztül. Ez a lényeg, így ugyanis könnyedén, forrasztások és külső csatlakozók nélkül ráköthetjük az XE1541 illesztőt a párhuzamos portra.

Megjegyzendő, hogy ennek a tüskesornak a kivezetései soronként vannak megszámozva, megfelelően a párhuzamos port tű számozásának. Tehát nem a tüskesoroknál megszokott egyet fent - egyet lent sorrendben. Természetesen az XE1541 panel ennek figyelembevételével lett megtervezve.

 

  1. Az XE1541 Card és a BackPanel

Az egész koncepció lelke tulajdonképpen rendkívül primitív: mindössze négy 1N5819 dióda és néhány tüskesor kerül a panelra az alábbi kapcsolás szerint:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ennek megfelelő NYÁK rajz így néz ki:

Az egyszerűség kedvéért egy oldalasra terveztem, így ugyan szükség lesz néhány átkötésre, viszont egyszerű, házilagos eszközökkel is elkészíthető marad a panel.

A nyomtatható ábra letölthető itt.

Ha pedig valaki többet szeretne megtudni a házilagos NYÁK készítésről, neki ezt az oldalt ajánlom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alkatrészek beültetése után a végeredmény így néz ki:

A szalagkábel az interface kártya párhuzamos portjára megy, a két csavart érpár pedig a floppy alaplap megfelelő tűire (fölhelyezés után egyértelművé válik).

A panelra szerelt harmadik csatlakozó egyúttal alátámasztásra is szolgál, ezért a kellő merevség érdekében gemkapocsból alakítottam ki ilyen sajátos formára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A BackPanel egy olyan hátlapi kivezetésből készül, melyen egy game port és egy párhuzamos port található. A párhuzamos port kivezetését kiszereljük, ennek a vezetéke az XE1541 Cardhoz felhasználható. Helyére némi reszelés után két DIN6-os csatlakozót építhetünk be. Ezekre - párhuzamosan kötve őket - forrasszunk egy 9 eres szalagkábelt. A 7-8-9 ereket testeljük, így merevebbé tehető a csatlakozás.

A 15 eres párhuzamos kábel ereit forrasszuk át a csatlakozón a számozás szerinti lineáris sorrendbe. Tudom, célszerűbb lett volna már a panelt ennek megfelelően kialakítani, de hát nem gondolhatok mindenre elsőre... :-)

A panel alján fúrjunk egy lyukat a kapcsoló számára.

 

  1. Az eredmény

A komponensek összeépítése után ezt a kusza eredményt kapjuk:

A meghajtó rögzítési pontjai sajnos nem pontosan ott vannak, mint a korszerű IDE berendezéseké, ezért ha esztétikus előlapot szeretnénk, 2-3 millimétert arrébb kell reszelni a csavarfuratokon.

A DIN6-os csatlakozók sem férnek ki a hátfal résén, ezért ott is be kell vetnünk a reszelőt!

Az XE1541 Card-ot föl kell csatlakoztatni a LED-et meghajtó oldalsó tűkre, majd megfelelő hosszúságú távtartókkal a rögzítési pontokhoz csavarozni.

A meghajtó csatlakoztatása értelemszerűen történik: a fejről jövő (fekete) kábel és a hat tűs kábel egyszerűen fölmegy a helyére, mint az 1541-II meghajtóban is. Az öt eres kábel itt hiányzik, erre a tűsorra a három eres kábel megy jobbról illesztve. A maradék két gyári és a két utólag beépített tűre pedig az XE1541 Card sodrott vezeték párjai mennek, értelemszerűen mindegyik a vele szemben elhelyezkedő tűpárra.

A meghajtó fönnmaradt, hosszú érintkezősora az XE1541 Card-ra megy föl. Ellenőrizzük a csatlakozók állását a fotó alapján!

Csatlakoztassuk föl a soros és a párhuzamos kivezetéseket mind a floppy alaplapról, mind a BackPanelről. Figyeljünk oda, mivel a soros és a párhuzamos kábeleknél éppen az ellenkező oldalon van a jelölt ér!

Végezetül csatlakoztassuk a tápkábelt és az interface kártyát. A floppy alaplapján a DIP kapcsolókkal beállíthatjuk az egységszámot a 8-11 tartományban.

 

A teljesen összeszerelt, burkolattal ellátott gép így néz ki elölről és hátulról:

Az árnyalat nem pont az igazi, de ettől eltekintve abszolút gyári a cucc! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jól látszik a hátlapon a két Commodore serial csatlakozó, a kvázi-szabványú párhuzamos floppy csatlakozó, valamint a floppy kapcsolója. Ez utóbbi jól jön, ha valami miatt lefagyna az adatátvitel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha minden jól sikerült, az XCDETECT lefuttatása ezt az eredményt adja:

 

 

  1. A software

Íme néhány software, mely az így átalakított C64-Serveren jól használható:

 

Star Commander

A legszélesebb körben használt adatátviteli program a PC és a Commodore meghajtók között. Ezzel a megoldással - a párhuzamos összeköttetésnek köszönhetően - szélsebessé válik a másolás.

 

64HDD

Ezzel a programmal nem a PC használja a beépített floppyt, hanem éppen fordítva, egy csatlakoztatott C64 érheti el a PC merevlemezét és egyéb erőforrásait.

 

1581-Copy

Ez szintén hasznos program, bár nincs szükség hozzá az interfészre. Az 1.44 MB-os meghajtóban képes írni és olvasni az 1581-es floppy lemezeit.

 

mnib

Segédprogram a másolásvédett 1541-es lemezek képfájlba másolásához.

 

  1. A tapasztalatok

Star Commander

A Star Commander a beépített floppyval gyorsan és megbízhatóan működik. Egyedül arra kell ügyelnünk, hogy a C64 még kikapcsolt állapotban se legyen sem soros, sem párhuzamos kábellel csatlakoztatva a PC-hez amikor a Star Commandert használjuk.

 

 

Az alábbi képen látható, hogy az XCDETECT program hibátlanul felismeri a csatlakoztatott külső meghajtókat is. Sajnos azonban a Star Commander megbénul, ha ilyen konfigurációban próbáljuk használni. (Természetesen a párhuzamos adatátvitelt ebben az esetben letiltottam.) Ez még akkor is így van, ha a beépített floppyt kikapcsoljuk. Ekkor ugyanis az a furcsa jelenség következik be, hogy noha tápfeszültséget nem kap az elektronika, ám a párhuzamos kábelen keresztül valamilyen módon mégis vezetni kezd a VIA chip, és a Clock és Data vonalakat alacsony szintre húzva megbénítja a busz működését. A jelenség nem következik be, ha a VIA chipről érkező párhuzamos kábel tűsorát lehúzzuk a segédpanelről.

 

 

 

64HDD

Nem volt egyszerű életet lehelni a programba... A 64-es látta az egységet, ám az adatátvitel véletlenszerű gyakorisággal folyton lefagyott. Konzultáltam a program készítőjével, Nicholas Coplin-nel, aki azt javasolta, hogy tiltsam le az alaplapi USB vezérlőt és a power management funkciót. Szerencsére a tipp bevált, ezt követően atombiztossá vált az adatátvitel!

Elképesztő, hogy a C64-be nem kell semmilyen programot sem betölteni, mégis szabadon lehet tallózni a merevlemez teljes tartalmában, sőt még a cserélhető meghajtókon is! Emellett a 65535 blocks free felirat is impozáns... (Azért csak ennyi, mert mindössze két byte-on tárolja a gép a szabad blokkok számát.)

A .D64, .T64 és hasonló állományokat mint virtuális lemezeket tudom csatlakoztatni, és a tartalmukat futtatni. Fantasztikus!

Az adatátvitel sebességének határt szab az IEC busz lassúsága, ám ha a file neve elé odaírjuk a !: előtagot, akkor a PC előbb átküld a C64-re egy néhány byte hosszúságú autostartos programot, majd ezután a párhuzamos kábelen már fénysebességgel érkezik a nagyméretű állomány is!

Azt azért mindenképpen tartsuk szem előtt - amint az a kézikönyvből is kiderül - hogy a PC-t kikapcsolt állapotban válasszuk le az IEC buszról, mivel ellenkező esetben az áramtalan LPT port alacsony állapotba hozza a busz minden vonalát, lehetetlenné téve így működését.

A 64HDD tartalmaz beépített támogatást GEOS-hoz is, ám ez az ingyenes verzióban a lassúság miatt nem túl hatékony. A másik nem túl praktikus korlátozás, hogy csak lemezkép állományokat képes kezelni a GEOS, natív fájlokat nem. Így viszont éppen a szinte korlátlan fájl méretről és tárolási kapacitásról kell lemondanunk.

 

This site is a member of WebRing.
To browse visit Here.

The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange